PROHLÁŠENÍ RADY SENIORŮ ČESKÉ REPUBLIKY KE STAVU ČESKÉHO ŠKOLSTVÍ

Rada seniorů České republiky komunikuje s velkým počtem seniorů. Vlastním pozorováním i z postojů našich občanů zaznamenáváme stále narůstající neúctu a nejrůznější projevy klackovitosti vůči starším lidem. Máme zato, že velkou část tohoto nezdravého ovzduší lze připisovat nedostatečné výchově ve školách. Současně se i na RS ČR čas od času obracejí učitelé v seniorském věku s informacemi, stížnostmi a obavami o osud českého školství. Události z posledních 14 dnů, kdy ohavné týrání učitelky žáky střední školy rozjitřilo hněv společnosti, nás zavazují vyjádřit se k neuspokojivým poměrům v našem školství a hledat společné cesty k nápravě.

Rada seniorů ČR považuje hrůznou skutečnost za výsledek chybné politiky, která má přímou souvislost s nedostatečnou kvalitou českého školství ve vztahu k uplatnění absolventů na trhu práce i v porovnání v mezinárodním měřítku. S velkou lítostí a obavami sledujeme stav, kdy výsledky a samotná racionální vzdělanost českých žáků, se v mezinárodním měřítku zhoršily. Akcent na nadměrnou svrchovanost žáků a studentů uvádí po dobu více než 20 let učitelský stav do akční bezmocnosti. Spolu s podkopáváním společenské prestiže učitelů povšechně nízkými platy ve školství trpí autorita školského stavu a mládeži se nedostává patřičné výchovy společenské a morální.

O složitých poměrech na některých českých středních školách a učilištích prošla tiskem řada článků, převážně však defétisticky učesaných. Skutečnosti o naprosto nepřijatelných výstřelcích si povídají učitelé i ostatní pozorovatelé v běžných hovorech. Panuje – li ve školách atmosféra, že učitel nedokáže jednoduše zakázat použití mobilu při vyučování, dokonce se stává objektem posměšných videozáznamů na památku pro neurvalé lumpy, svědčí to o zahanbujícím nepořádku ve školství. Takový propad školní morálky chtěl dokonce řešit Parlament České republiky vymýšlením zákona o používání telefonů při vyučování!! Jak výmluvný výkaz mylného postupu, který dokazuje, že funkce učitele byla degradována na bezmocnost.

Utýrání učitelky bezohlednými žáky v protahované šikaně je exemplárním vrcholem politováníhodného ledovce celkové vulgarity na školách. Z televizních debat je zřejmé, že některé struktury českého politického života nedokáží věc adekvátně pochopit a odsoudit. V besedě ČT24 v minulém týdnu tři experti nepochopili dosah aféry a v roztomilé besídce debatovali s moderátorem o podružnostech. Nepochopili, že proti vulgárnímu násilí je nezbytná obrana rasantní. Jde o zajištění postupů a prostředků, jimiž bude jakkoli vzpurný žák zavázán k  poslušnosti. Takový cíl nenapadl ani psychologa, ani zástupce hlavního inspektora ministerstva školství, ani tzv. odborníka na pedagogiku. Doporučovat, že přechodem k humoru se má týraná učitelka domáhat slitování studentů, je zcela nesmyslné. Jsme toho názoru, že narůstající vulgarita a drzost žáků ve školách, vyžaduje ostrá kárná opatření proti všem žákům, kteří maří školní výuku provokativním chováním. Učitelům je potřeba zajistit klid pro pedagogickou a výchovnou práci a českému národu vývoj ušlechtilé generace mladých lidí, kteří budou i sami chráněni před svým propadem do kriminality. Je samozřejmé, že účinná výchova musí znát paletu výchovných prostředků, jimiž bude zajištěno funkčně účinné postavení pedagoga ve všech třídách a posluchárnách. Rada seniorů České republiky šikanu na školách páchanou zejména na starších učitelkách a učitelích důrazně odsuzuje a po ministerstvu školství a zřizovatelích škol žádá systémové sjednání nápravy. Své prohlášení činíme s vědomím názorů zodpovědné části české veřejnosti.

Předsednictvo RS ČR