Krajská rada seniorů Olomouckého kraje

 Na svém prvním letošním  zasedání 26. 1. KRS OL  opět rozšířila svoje řady a schválila  členství  Klubu 60+ Hanušovice, klubu důchodců Úsov a klubu důchodců Kralice na Hané.

Hostem zasedání byla paní Ing. Jarmila Benešová z Českého statistického úřadu, která velmi zajímavou prezentací seznámila přítomné s novou statistickou publikací Senioři v Olomouckém kraji 2015, která částečně vznikala i za pomoci KRS OL a s níž se můžete blíže seznámit na internetové adresehttps:/www.czso.cz/csu/czso/seniori-v-olomouckem-kraji. Dočtete se například, jak roste podíl seniorů ve věku nad 80 let, jak se zvyšuje naděje dožití, bydlení seniorů, zdravotní péče, sociální služby, Rada vlády pro seniory a stárnutí populace, aktivity seniorů ale také třeba o údajích, které přineslo sčítání lidu v roce 2011 týkajících se seniorské populace.

Velkou částí  jednání mimo jiné byla diskuze, projednání schváleného plánu akcí KRS OL  na rok 2016 a schválení obsahového plánu činnosti. Jak moc se nám podaří tento plán  plnit ,bude záležet , zda KRS OL uspěje se svoji individuální  žádostí o dotaci na KÚ.V loňském roce KRS OL uspěla s žádostí na dotaci 25 000,- na činnost KRS v Olomouckém kraji, poradenství seniorů, přednášky,semináře, volnočasové aktivity pro seniory v kraji, podpora spolupráce seniorských klubů, spolků i jednotlivců v kraji. Díky maximální podpoře a vzájemné spolupráce KRS s krajským vedením olomouckého kraje po celý rok, byl naplněn očekávaný přínos a to – Rozvoj kvality života seniorské populace v Olomouckém kraji a plnění zastupitelské funkce seniorů ve vztahu k samosprávě kraje.

Předsednictvo KRS OL schválilo další návrh uzavření Dohody o spolupráci s KRS Moravskoslezského kraje. V loňském roce KRS OL přijala pozvání na sportovní hry seniorů v  Havířově a pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje vyslala desetičlenné družstvo, které reprezentovalo Olomoucký kraj, přivezli jsme dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.  Letos budeme pořádat  krajské kolo sportovních her seniorů v červnu v Olomouci.

 V dubnu očekáváme  čtyřdenní návštěvu ze slovenského Bardějova. Olomouc navštíví v rámci podepsané partnerské  dohodě o spolupráci s KRS OL Jednota důchodců Slovenska z Bardějova. Hlavní část programu návštěvy je Olomouc Flora 2016, zájezd Bouzov, návštěva Loštic a společný  družební večer s představiteli města a kraje.

Další termín zasedání KRS OL bude v březnu, jedním z bodu programu bude seniorské cestování 2016,které se těší u seniorů velké oblibě, o průběhu jednání vás budeme informovat.


Milena Hesová

předsedkyně KRS Olomouckého kraje