Mostečtí senioři oslavili svůj svátek velkolepě a ukázali, že stáří není nuda

První náměstí v Mostě bylo v sobotu 3. října dějištěm oslav mezinárodního dne seniorů. Penzisté ukázali, že stáří není nuda. Zpívalo se, recitovalo a tančilo. Oslavám přálo i krásné slunečné počasí, které na 1. náměstí přilákalo stovky lidí.

 „Velmi si vážím všech, kteří se aktivně i přes svůj seniorský věk podílejí na zlepšování života v našem kraji, kteří jsou pravými patrioty. Mostečtí senioři, kteří svojí prací v minulých desetiletých představovali ono energetické srdce republiky, vědí, o čem mluvím,“ řekl při slavnostním zahájení oslav Dne seniorů hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Seniory přišel také pozdracit primátor Mostu Jan Paparega a místopředseda RSČR a předseda Krajské rady seniorů Ústeckého kraje Alois Malý.

Prosluněné odpoledne zpestřil bohatý kulturní program, během něhož se na podiu vystřídaly zpívající Jirkovské seniorky, recitující členky z Klubu seniorů Louny, Folklorní soubor Skejušan z Chomutova, Pěvecký sbor SMoG, Babči mažoretky z Městské správy sociálních služeb, seniorky z Lomu a Litvínova. Asi největší potlesk sklidily se svojí choreografií „Marfušky“ z domova seniorů na Albrechtické v Mostě, které zakončily příjemné odpoledne. Jen málokdo by hádal, že nejstarší vystupující bylo 87 let.

Svůj svátek jsem si užila jaksepatří. Je hezké, že na nás seniory město Most myslí a nehází nás ještě do starého železa. Je fajn, že se můžeme na chvíli zastavit a přijít na tak poutavý kulturní program, který pro nás krajská rada a město připravili. Na tuto oslavu budu ještě dlouho ráda vzpomínat,“ svěřila se Mosteckým listům dvaaosmdesátiletá Alžběta Švancarová.

Kromě poslechu hudby a tance si více jak 400 návštěvníků akce mohli zdarma u stánku zaregistrovat do programu Senior pasy, které jsou určené těm, kteří hledají stále nové a zajímavé způsoby, jak trávit čas. Kromě slev na zboží či služby, přináší Senior pasy také řadu nápadů a tipů na výlety, zájezdy či návštěvy muzeí. Spoustu cenných rad a poradenství například týkající se ubytování v penzionu pro seniory nebo informace k dávkám pro zdravotně postižené nabídly seniorům také pracovnice sociálního odboru mosteckého magistrátu. Zdarma se také podávala návštěvníkům na náměstí káva zdarma.

Akci zorganizovala ve spolupráci s městem Most Krajská rada seniorů Ústeckého kraje a záštitu nad ní převzal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.