TOTEM, člen Krajské rady seniorů PK, povzbuzuje nemocné

Seniorský pěvecký sbor JAMÁČEK, působící při plzeňském mezigeneračním centru TOTEM-RDC, dokáže přinést radost i tam, kde jí rozhodně není nazbyt. Příkladem může být léčebna tuberkulózy a respiračních onemocnění Janov u Mirošova na Rokycansku.

„Přijali jsme pozvání zahrát a zazpívat pacientům tzv. sociálních lůžek,“ vysvětluje TOTEMová koordinátorka  JAMÁČKU Miroslava Kudrnová a dodává: „myslím, že návštěvy, jako jsme my, se do léčebny umístěné ve vzdáleném v  lesním prostředí nedostanou každý den“. To nakonec potvrzují i sestry z Janova, když s ohledem na chladný den na konci července (27. 7. 2015) volí k vystoupení sboru jídelnu ve třetím patře budovy.

Členové JAMÁČKU si připravují noty a někteří i nástroje, všichni jsou oblečeni do slušivých halenek s notami a hudebními motivy. Pacienti posedávají u stolků, ty s omezením pohybu postupně přivážejí zdravotní sestřičky. Nakonec se tu sejde celkem 15 posluchačů, včetně jedné neslyšící seniorky. „Jde o to, aby si užila atmosféru, necítila se vyloučeně,“ zdůvodňují to sestřičky.

Sbormistryně Mirka už se vítá se všemi přítomnými. JAMÁČEK přivezl svůj program sestavený z lidových písní z celých Čech. Když ale ohlásí píseň z Ostravska, jeden pacient radostně zavolá, že tam odsud pochází, a zpívá se sborem. Pomyslná vzdálenost mezi publikem a účinkujícími najednou mizí. Zpívají Jamáčkovci, pacienti, mezi písněmi srší vtipy a tu tam někdo ze souboru přispěje žertíkem, který ho právě napadl. Hodinka písniček uplyne jako nic. Přichází chvilka na kávu nebo čas a sušenku. Povídá se. Se sestrami, s pacienty, kteří zůstali, a všem je jasné, že JAMÁČEK nebyl v Janově naposledy.

Bc. Vlastimila Faiferlíková, ředitelka TOTEM – RDC