Aktivní senioři

cedulka u stromů milénia

cedulka u stromů milénia

MO svazu důchodců ČR v Ostravě, má novou zájmovou organizaci Kačeři. Zabývají se geocachingem. Aby propagovali práci naši MO SDČR Ostrava, založili keš (schránku) „Aktivní senioři“. Je věnována všem aktivním ostravským seniorům a seniorům „kačerům“, kteří si našli zálibu v geocachingu a některé obtížné kešky už pro ně nejsou dostupné. V listingu (popis keše) se píše: „Rok 2000 byl vzácnou příležitostí k výsadbě stromů, které zkrášlí a zlepší naše životní prostředí.  Mottem programu výsadby stromů milénia je slogan“Tisíc stromů pro nové tisíciletí“. Program vznikl ve Výzkumném ústavu lesního hospodářství a myslivosti v Jílovišti.

Této iniciativy se chopili esperantisté – členové Městské organizace svazu důchodců v Ostravě Porubě, spolu se studenty Gymnázia Olgy Havlové. Dvě lípy byly 9. dubna 2002 slavnostně vysazeny v blízkosti Gymnázia Olgy Havlové a sídlem Městské organizace svazu důchodců ČR v Ostravě.

Za podpory  ÚMOB Poruba byly obě lípy doplněny balvany, na které byly upevněny smaltované tabulky a upraveno celé okolí. V Ostravě Porubě tak rostou dvě lípy, které zasadily 2 generace. Nejstarší generace – důchodci, a nejmladší generace – studenti gymnázia.

Vysazené stromy se mají čile k světu. Bohužel po kácení starých stromů v okolí v lednu 2015, je jedna lípa poškozena a rovněž zmizela smaltovaná tabulka s nápisem upozorňujícím na to, že strom vysadili studenti gymnázia.“ Na webových stránkách geocachingu  jsme si přečetli hodně pěkných zápisů, které nás potěšily a jsou i pěknou propagaci pro naší Městskou organizaci SDČR v Ostravě.

Stanislav Prošek, předseda ZO 07 Kačeři