Senior Pas a Zdravotní průkaz v Plzeňském kraji

Na podzim 2013 byla v Plzeňském kraji zahájena spolupráce v rámci projektu Senior Pas. Krajskou radou seniorů Plzeňského kraje bylo do poloviny letošního roku distribuováno uživatelům 1600 karet a do projektu se zatím v kraji zapojilo 62 poskytovatelů slev. Do vyhledávání vhodných potenciálních poskytovatelů se velmi aktivně zapojila MěRS v Domažlicích, v Plzni je mezi poskytovateli obchod s příznačným názvem PanSkleroza, který nabízí vhodné pomůcky pro ulehčení aktivního života zejména starším seniorům.

Krajská rada seniorů v Plzni od počátku roku 2014 podporuje rozšiřování Zdravotního průkazu zejména distribucí členským organizacím a klubům. Zdravotní průkaz pro dospělé připravila již dříve paní senátorka doc. MUDr. M. Emmerová, CSc.

Zdravotní průkaz pro dospělého je určen především pro potřeby seniorů, kteří se léčí u praktického a jiného ošetřujícího lékaře. Údaje v průkazu slouží pro potřeby nemocného a jeho rodiny, ale především pro kteréhokoliv lékaře, který při náhlé indispozici seniora vyšetřuje a má tak k dispozici informace o pacientovi a jeho zdravotním stavu.

Zdravotní průkaz je formátu A6 (105 x 148 mm) a obsahuje kromě osobních údajů (jméno a příjmení, datum narození, pojišťovna, bydliště, kontakt na blízké osoby) důležité informace o zdravotním stavu (krevní skupina, alergie, cukrovka, epilepsie, vysoký krevní tlak, datum posledního očkování – tetanus, hospitalizace, operace), užívané léky (zavedení, dávkování, příp. ukončení, změny v léčení a  v dávkování).

Je v zájmu držitele Zdravotního průkazu, aby údaje byly aktualizované a je tedy důležité průkaz předkládat při návštěvě praktického lékaře i specialisty a samozřejmě při ošetření v nemocnici.

Prostřednictvím Krajské rady seniorů Plzeňského kraje bylo předáno více než 2000 výše uvedených průkazů.