Důchodová komise a RS ČR

Zasedání Odborné komise pro důchodovou reformu řešilo na svém zasedání dne 3. července ukončení druhého pilíře penzijního systému a u prvního pilíře návrh možných parametrických úprav. A to zejména finanční udržitelnost systému a nastavení výše penzí dle principu zásluhovosti. V této souvislosti byly diskutovány nejen finanční zásluhovost, tedy. výše individuálních odvodů do penzijního systému, ale též možné formy kompenzace za výchovu a výživu dětí. Padla řada návrhů (diferencovaně navýšit počet 100 % ohodnocených roků tzv. náhradní doby pojištění dle počtu vychovaných dětí, zavést diferencovaný vyměřovací základ výpočtu penzí dle počtu vychovaných dětí, zavést společný vyměřovací základ manželů, navýšit sazby pojistného u bezdětných pojištěnců po německém vzoru).

Rada seniorů ČR je v této komisi zastoupená jedním členem s hlasem poradním.  Zástupce Rady seniorů ČR kromě jiného uplatnil následná stanoviska:

1. Požadujeme ukončit vyvádění prostředků z 1. pilíře, co nejrychleji, tedy s účinností od 1.1. 2016. Současně doporučujeme vyvedené peníze vrátit zpět a výpočet penzí účastníků II. pilíře  vrátit na původní úroveň.

2. Považujeme výživu a výchovu budoucích plátců průběžného penzijního systému za nedílnou součást principu zásluhovosti. Proto požadujeme v této souvislosti definovat a zpracovat návrhy  možných parametrických úprav zákona o důchodovém pojištění.

 

3. Rada seniorů ČR považuje za naprosto nezbytné, aby při případných změnách výše starobních penzí, byla důsledně respektována Úmluvu č. 128 Mezinárodní organizace práce o invalidních, starobních a pozůstalostních dávkách, kterou Česká republika částečně ratifikovala.  To v praxi znamená, že náhradový poměr starobní penze k průměrné mzdě brutto by měl být nastaven nejméně na úrovni 45 %.