Vedení RS ČR jednalo s ministryní práce a sociálních věcí

 

Vedení RS ČR při jednání s ministryní Marksovou

Vedení RS ČR při jednání s ministryní Marksovou

 

V pátek 16. května přijala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová vedení Rady seniorů ČR. Na programu jednání byla valorizace penzí, minimální starobní důchody a posílení sociální ochrany osamělých seniorů z nájemních bytů. Na setkání bylo též potvrzeno, že se předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes stane členem odborné komise pro důchodovou reformu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prosadit vyšší důchody od ledna příštího roku. Penze mají v průměru vzrůst o 205 korun. „Tato částka je pro mě naprosté minimum. Uvítala bych významnější nárůst penzí. Více nám bohužel neumožňuje státní rozpočet a ministerstvo financí,“ řekla na jednání ministryně Marksová. Vedení Rady seniorů navrhuje zvýšení o 284 korun. „Reálná kupní síla klesá čtyři roky. Chceme důchodcům tento pokles vykompenzovat,“ uvedl  Zdeněk Pernes.

Na jednání bylo potvrzeno, že za Radu seniorů ČR se právě její předseda stane jedním z členů odborné komise pro důchodovou reformu (tzv. Potůčkovy komise). Zástupci RS ČR na závěr ocenili vstřícnost k jednání. „Ceníme si toho, že ve všech bodech, které jsme měli na programu, došlo mezi námi a paní ministryní k dohodě,“ uvedl Zdeněk Pernes. „Víc než předchozí vlády budeme jednat s Radou vlády pro seniory a s dalšími organizacemi, které pomáhají důchodcům,“ přislíbila ministryně.