Reakce Richarda Falbra na článek serveru Novinky.cz

Dne 28. dubna přinesl server novinky.cz článek s titulkem Čeští europoslanci se nemají čím chlubit, v Bruselu patří k nejhorším.  Jméno Richarda Falbra je v něm přitom zmíněno v ne právě lichotivé souvislosti. Pan Falbr se proti tomu ohrazuje a poskytuje následující vyjádření.

 

Jak jsem se stal statistickým propadlíkem?

Důrazně se ohrazuji proti označení propadlík EP. Žádná statistika nevystihne, co jsem skutečně v Evropském parlamentu i v ČR odpracoval.  Práci poslance není přece možné posuzovat podle čárek za vystoupení na plénu. Podstatné není, kolikrát mluvil, ale co říkal a hlavně udělal. Činnost europoslance představuje souhrn mnoha aktivit, které žádné statistiky objektivně neposoudí a už vůbec nezachytí. Pracuji například více než dva roky jako vedoucí delegace ČSSD a její zástupce v předsednictvu Socialistů a Demokratů (S&D). Přispívám k tomu, že naše delegace je vnímána jako jedna z nejvlivnějších v celém poslaneckém klubu, kde se diskutuje o stanoviscích k tématům projednávaným na plénu EP. Tato vystoupení jsou pro další průběh jednání naprosto zásadní, aleve statistikách je nenajdete. Ve Výboru pro zaměstnanost a sociální otázky jsem spolu s dalšími bývalými odboráři jedním z nejaktivnějších při obhajobě práv zaměstnanců. Pravidelně se účastním kulatých stolů s představiteli Evropské odborové organizace k projednávání návrhů směrnic, které následně schvaluje Evropský parlament. V ČR vyjednávám a spolupracuji s odbory, Radou seniorů, Sdružením nájemníků a dalšími organizacemi, které se na mě obrátí. I tuto činnost statistika neeviduje.

Jednám s příslušnými eurokomisaři, ať už např. v kauze bytů OKD nebo ROP Severozápad a problematickém čerpání prostředků z evropských fondů. Tyto činnosti rovněž nejsou evidované. U europoslance se předpokládá aktivita i v ČR, kterou naplňuji jednáními s řadou neziskových organizací, podniků, měst, obcí i občanů. Pořádám semináře a konference o tématech EU. V bezplatném měsíčním bulletinu informuji o možnostech získání dotací z fondů EU. Ač „Pražák“, zvýšenou pozornost věnuji znevýhodněnému Ústeckému kraji, kde jsem předsedou regionální tripartity, a aktivně se podílím na krocích ke zlepšení hospodářské a sociální situace tohoto kraje. Zvu do EP hosty z ČR a ročně organizuji návštěvy hrazené Parlamentem pro více jak sto lidí od dětí z dětských domovů po např. pracovníky sociálníchslužeb a další. K výčtu mé práce za uplynulých deset let by nestačilo ani celé vydání novin a v žádné statistice se nepromítnou, jsou proto méně důležité? Nedožeňme budoucí poslance pouze ke „sbírání čárek“, ale sledujme význam jejich práce.