BESEDA S POSLANCEM EVROPSKÉHO PARLAMENTU

Předseda Krajské rady Václav Minařík, Dr. Zdeněk Pernes, JUDr. Richard Falbr a Alois Malý, místopředseda RS ČR

Předseda Krajské rady Václav Minařík, Dr. Zdeněk Pernes, JUDr. Richard Falbr a Alois Malý, místopředseda RS ČR

Beseda českobudějovických seniorů s poslancem Evropského parlamentu JUDr. Richardem Falbrem se uskutečnila 15. května t.r. Besedu zajišťovala Krajská rada seniorů Jihočeského kraje ve spolupráci s Klubem vojenských důchodců České Budějovice a dalšími organizacemi, které se podílely na jejím zdárném průběhu a zajištění účasti svých členů. Besedy se zúčastnili též předseda Rady seniorů České republiky Dr. Zdeněk Pernes a její místopředseda Alois Malý.

Richard Falbr hovořil o zkušenostech ze života seniorů a vnímání seniorské populace jak v České republice, tak i v jiných zemích Evropy. Ocenil důchodové systémy uplatňované v evropských severských zemích a solidaritu mazi generacemi na jihu Evropy. Za slabinu důchodového systému v České republice označil, že v minulosti nebyl důchodový účet oddělen od státního rozpočtu, takže původní přebytky na důchodovém účtu posloužily vládě k zacelení propadů ve státním rozpočtu s cílem udržení sociálního smíru.

Za závažné sociální problémy v Evropské unii označil růst nezaměstnanosti a bezdomovectví. Též se kriticky vyjádřil k nedodržování dohodnutých pravidel a málo věcí schválených ve prospěch seniorů. Na druhé straně ocenil, že za 10 let Česká republika získala 333 miliard korun, takže každá vložená koruna se vracela minimálně ve dvojnásobné výši. Je chybou českých vlád, že možné prostředky zůstaly nedočerpány. Jsou země, které naše nevyčerpané prostředky využily k překročení čerpání jim stanovených limitů. Problémy České republiky souvisejí s nejednotným přístupem politické reprezentace i se špatnou pověstí, kterou v EU máme. Ta je odvislá m.j. jak s rozpornými přístupy českých politiků k této organizaci, tak i s tím související nízkou objektivní informovaností o poslání a dění v Evropské unii. V této souvislosti podtrhl význam, aby v nastávajících volbách do Evropského parlamentu byla posílena v jeho složení levice.

Zdeněk Pernes zdůraznil, že besedy konané v krajích s Richardem Falbrem ve spolupráci s krajskými radami seniorů se konají proto, že dotyčný poslanec s Radou seniorů ČR po celou dobu svého dosavadního mandátu aktivně spolupracuje, prosazuje její náměty a sám má na setkávání se seniory zájem. R. Falbr slíbil na půdě Evropského parlamentu podporovat věci, které bude Rada seniorů ČR prosazovat. Jedná se o stanovení minimálního důchodu, aby byly eliminovány neodůvodněné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, zřízení “evropského sociálního pasu” a zpracovávání projektů ve prospěch seniorské populace. Dále hovořil o aktuálních legislativních návrzích, které rada seniorů prosazuje na “domácí půdě”. Jsou to zejména věci související se zpracováním příslušných zákonů k sociálnímu bydlení, valorizaci důchodů, daňovému zatížení pracujících důchodců a další.

V diskusi se přítomní zajímali o názor R. Falbra na další osud Evropské unie, sjednocovací procesy v EU, možnou imigraci do zamí EU z mimoevropských zemí a řadu sociálních problémů. V diskusi byl též vysvětlen přístup krajské rady seniorů k sociálním otázkám souvisejících se seniorskou populací a způsob jejich prosazování prostřednictvím spolupráce se zastupiteli obou komor Parlamentu ČR zvolenými v Jihočeském kraji. Setkání proběhlo v přátelské atmosféře ke spokojenosti více než 7O přítomných účastníků.