Liberecko má svou Krajskou radu seniorů

Delegáti ustavující konference KRS ČR

Delegáti ustavující konference KRS ČR

Ačkoli je teprve začátek dubna, má za sebou Rada seniorů ČR jednu z nejdůležitějších událostí letošního roku. Tou je založení další, v pořadí již 12. Krajské rady. V úterý 1. dubna se v budově krajského úřadu Libereckého kraje uskutečnil ustavující konference Krajské rady seniorů. Ze 36 pozvaných delegátů se nakonec dostavilo 29, což stačilo k tomu, aby shromáždění bylo usnášeníschopné.

Hned v samotném úvodu přišel delegáty pozdravit hejtman Libereckého kraje Martin Půta a spolu s ním zavítal do sálu i Petr Tulpa, radní, který má na starosti řízení sociálních věcí. Po nich přítomné přivítala šéfka organizačního výboru paní Miroslava Palečková. Kromě delegátů dorazila i delegace vedení RS ČR, kterou tvořili předseda dr. Zdeněk Pernes, místopředseda pro krajské, městské a obecní rady seniorů Alosi Malý a ing. Milan Taraba, místopředseda pro bytové a sociální záležitosti. Vzácnou návštěvou byla Jana Hnyková, poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, která je zároveň člěnkou sněmovních výborů pro zdravotnictví a sociální problematiku. Další političkou, která si ustavující sjezd nenechala ujít byla členka zastupitelstva města Jablonec nad Nisou Taťjana Nováková.

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes nejen pozdravil delegáty a poděkoval organizačnímu výboru též za velkou vytrvalost. Za založením Krajské rady seniorů v Liberci se totiž skrývá tříleté úsilí, které bylo konečně úspěšně završeno. Ve svém projevu rovněž zdůraznil, že ustavením Krajské rady práce ani zdaleka nekončí, ale začíná. V této souvislosti připomněl, jaké je poslání Rady seniorů. Že je partnerem krajského úřadu pro jednání a připomínky v oblasti sociální a bytové politiky, že by se měla zasazovat o výhody pro seniory – například o to, aby krajská regionální doprava v kraji byla pro seniory zdarma, měla by se zajímat i o kvalitu a dostupnost zdravotní péče a samozřejmě v neposlední řadě poskytovat možnosti vzdělávání a volnočasových aktivit pro seniorskou populaci v kraji.

Místopředseda Milan Taraba, který sám z Libereckého kraje pochází, připomněl také nutnost mezigenerační solidarity, zmínil samozřejmě problematiku nájemníků, což je jeho obor. Dotkl se i problematiky zdraví a úbytku příjemců starobních penzí.

Alois Malý pak přispěl i radami, jak zajistit, aby činnost a výsledky krajské rady byla co nejefektivnější. Zdůraznil, že je třeba brát v potaz, že Rada seniorů ČR nehájí pouze zájmy svých členů, ale bojuje za všechny seniory v celé republice, což je patrné zejména z jejích legislativních aktivit. Tak by tomu mělo být též v Libereckém kraji.

Poté následovaly nezbytné procedury tak, jak je ukládají Stanovy RS ČR. Bylo nutné jmenovat a schválit členy volební komise, schválit kandidátky pro Krajskou radu a vedení KRS ČR Libereckého kraje. A pak už došlo na volbu samotnou. Nejprve odvolily členky pracovního předsednictva konference, poté členové volební komise s urnou obešly všechny delegáty a vzápětí zamířili sčítat hlasy.

Zatímco volební komise pracovala, přednesla svůj projev paní poslankyně Hnyková a paní zastupitelka Nováková.

Poté seznámil předseda volební komise přítomné s výsledkem tajné volby. Jak předsednictvo, tak Krajská rada byla zvolena všemi přítomnými delegáty. Předsedkyní Krajské rady byla zvolena Miroslava Palečková, místopředsedkyní pak Bedřiška Klíchová.

Zatímco většina odešla domů, nově zvolené předsednictvo čekalo ještě setkání s hejtmanem kraje a radním pro řízení sociálních věcí. Ačkoli zastupitelstvo zasedalo ve stejný den, v jaký se konala ustavující konference KRS a navíc jej čekal ještě podpis Paktu zaměstnanosti Libereckého kraje, vyšetřil si Martin Půta  čas i na seniory. To vysoce hodnotil i předseda RS ČR Dr. Zdeněk Pernes, který hejtmanovi předsednictvo představil, seznámil ho s memorandem, které má RS ČR uzavřeno s Asociací krajů ČR, nabídl spolupráci RS ČR v otázkách, které pálí seniorskou populaci a požádal také o podporu činnosti. Hejtman nabídku spolupráce přijal a přislíbil i podporu v rámci kraje. Dlužno dodat, že jednání probíhalo ve velmi přátelské atmosféře, což je velkou nadějí pro budoucnost.

Závěrem nezbývá než popřát Krajské radě seniorů Libereckého kraje hodně úspěchů v její činnosti.