Delegace Rady seniorů u ministra financí

Alois Malý, JUDr. Václav Roubal, Mgr. František Vonderka, ing. Milan Taraba a dr. Zdeněk Pernes s ministrem Babišem

Alois Malý, JUDr. Václav Roubal, Mgr. František Vonderka, ing. Milan Taraba a dr. Zdeněk Pernes s ministrem Babišem

Rada seniorů ČR se sešla s prvním místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem. Delegaci RS ČR tvořili předseda dr. Zdeněk Pernes, místopředseda pro bytové a sociální záležitosti ing. Milan Taraba, místopředseda pro krajské, městské a obecní rady seniorů Alois Malý a místopředseda pro zahraniční vztahy JUDr. Václav Roubal.

Na schůzce, která proběhla v útrobách ministerstva v pondělí 24. března se vedení seniorské organizace bavilo s Andrejem Babišem mimo jiné o valorizaci penzí. Dr. Pernes kvitoval návrh na volarizaci penzí od 1. ledna 2015, neodpustil si však poznámku, že pokud by seniorům měly být kompenzovány snížené valorizace let minulých, musela by být částka, o níž mají penze narůst, u průměrné penze 400 Kč měsíčně.

Rada seniorů přednesla návrh, zda by nemohla být seniorům opět vrácena sleva na železnici, což ministr slíbil prověřit. Vláda Petra Nečase garantovanou slevu na železnici 50% penzistům sebrala, u ostatních skupin obyvatel – studenti a invalidé – ji však ponechala. Tento přístup se Radě seniorů nelíbí. Stejně tak zazněla i problematika slevy na dani pracujícím důchodcům, kterou opět předešlá vláda seniorům odebrala. Zdeněk Pernes přitom uvedl, že nemalé procento seniorů pracuje v důchodovém věku i proto, aby pokryly své životní náklady. Ing. Taraba jej pak doplnil, že zrušená sleva na dani sice přinesla do státní kasy určitou sumu, na druhou stranu se však zvýšily sociální dávky – zde uváděl zejména příspěvek na bydlení – a tato částka je v konečné fázi vyšší než přínos zrušené slevy na dani. Dále Milan Taraba upozornil rovněž ministra Andreje Babiše na to, jakým způsobem je doplatek na bydlení zneužívám, a že v podstatě končí u spekulantů a provozovatelů ubytoven, nikoli u těch, kteří jej skutečně potřebují. Popsal situace, s nimiž je Sdružení ochrany nájemníků podrobně obeznámeno a navrhl i systém kontrol a dalších opatření, ta, aby tato dávka nebyla zneužívána.

Delegace Rady seniorů vznesla rovněž požadavek, zda by se mohla stát připomínkovým místem ministerstva financí. Tuto roli zastává již na MMR, MZ i MPSV a senioři jsou přesvědčeni o tom, že by měli mít možnost vyjádřit své stanovisko k chystaným právním úpravám i v jeho serostu, což Andrej Babiš opět přislíbil prověřit.

Na závěr je třeba dodat, že delegace RS ČR byla přijata s úctou a samotné jednání bylo vstřícné, korektní a nadějné pro budoucnost.

Po skončení jednání pak poskytl informace o schůzce a jejích závěrech České televizi Milan Taraba.