Zdravice do roku 2014 předsedy KR seniorů Ústeckého kraje

Vážení senioři, přátelé,

máme po volbách, blíží se konec roku, je čas rekapitulovat. Letošní rok nebyla žádná selanka, hlavně pro nás, seniory. Nečasova vláda prosadila zákon, který nám na příští rok nadělí navýšení důchodů o neuvěřitelnou částku – v průměru o 45 Kč. O dalších věcech, které byly v PS protlačeny se radši nebudu zmiňovat, stoupl by mi tlak.

V říjnu jsme šli k volbám. Výsledek pro seniory nic moc. ČSSD sice vyhrála, ale s tak malým rozdílem nad uskupením ANO, že trneme, jak to s valorizací nakonec dopadne. Bude se muset schválit nový zákon o mimořádné valorizaci. Než se napíše, než projde sněmovnou, tak nečekejme peníze dřív, než v druhé polovině roku. Je škoda, že nejsme schopni táhnout za jeden provaz a zvolit takovou stranu, která by pro nás, pro seniory, byla zárukou zlepšení života. Je nás skoro dva a půl miliónů. To je síla, která může změnit vše, co by bylo zapotřebí. Nestalo se.

No, věřme, že vše dobře dopadne. Co mě ale potěšilo, je to, že přes veškeré nepříznivé situace se senioři nadále scházejí a pořádají velké množství společenských, sportovních a kulturních akcí. Naštěstí jsou stále města a obce, které svým seniorům přispívají. Nejsou to nijak závratné částky, ale jen to, že jim umožňuje se bezplatně scházet v klubovnách je veliká pomoc. V našem kraji mohou jít příkladem města jako Ústí, Štětí, Bílina, Most, Lom a další, nelze všechny vyjmenovat. Bohužel, jsou ale také města, která svým seniorům nijak nepomůžou. Nebudu je vyjmenovávat, jen doufám, že se nad sebou zamyslí. Je jich naštěstí velmi málo, ale jsou. Jak se říká, vše je o lidech.

Vážení senioři, nezoufejme a věřme, že bude příští rok lepší než letošní. Že se opět začne vracet úcta ke stáří, tak jako v jiných zemích Evropy. Že bude mimořádná valorizace důchodů, že zlevní léky, že města začnou stavět sociální byty a že si konečně začne stát uvědomovat, že je tady velká skupina obyvatel – seniorů, kteří celý život poctivě pracovali, platili si na důchod a teď, bohužel, potřebují pomoc.

Přeji Vám všem krásné prožití vánočních svátků a vše dobré do Nového roku 2014. Ať slouží zdraví, máme radost z dětí a vnoučat. Doufám, že až se opět příští rok sejdeme, budeme moci konstatovat, že byl klidný a pro seniory úspěšní.

Hodně klidu a pohody přeje předseda KR seniorů ústeckého kraje, Alois Malý