Seniorské klání ve Skřivanech

Dlouhé měsíce se na svou velkou akci připravovalo seniorské sdružení ve Skřivanech, spolu s místním obecním úřadem, domem sociálních služeb a kulturním střediskem. A pak ji málem spláchly povodně. Počátek června se zdá být datem ideálním pro pořádání sportovních akcí pod širým nebem. Jenže ten letošní červen byl velmi odlišný. 1. sportovní hry seniorů Královéhradeckého kraje tak byly ohroženy. Ovšem i díky velmi pečlivé organizaci a přípravě spousty nadšenců v čele s paní Hanou Svobodovou se navzdory povodňové situaci uskutečnit mohly.

Počasí jakoby chtělo ukázat svou vlídnou tvář. Po dnech chladného počasí a vydatných dešťů vysvitlo ve středu 5. června sluníčko a svými paprsky vítalo i účastníky velkého sportovního kládní. Do obce Skřivany, nedaleko od Nového Bydžova, se sjelo 270 soutěžících z celého kraje.

Nechyběli ani významní hosté, kteří přispěli, každý svou měrou, ke zdárnému průběhu. Byl tu předseda Rady seniorů České republiky Dr. Zdeněk Pernes, prof. RNDr. PhMr. Jan Solich, šéf krajského poradny RSČR HK i předseda svazu důchodců pan ing. Groch, který hry podporoval. Pozvání přijala někdejší reprezentantka ve stolním tenise paní Libuše Uhrová, která byla hlavním rozhodčím v této soutěži. Nechyběl ani ing. Jiří Soukup, držitel mnoha evropských i světových trofejí ze závodů veteránů v lehké atletice, který se sám vydal v rámci her i na běžecký ovál a přijel také nejstrarší trialový jezdec v seriálů ME Karel Veyer.

Účastníky přivítal starosta Skřivan, pan Vladimír Futera, který byl rovněž členem organizačního výboru her. Obec poskytla seniorům zdarma sportoviště, kde se akce konala. Soutěžícím byla dispozici tělocvična ZŠ, park u místního zámku i sportoviště v areálu Domu sociálních služeb, jehož ředitel ing. Slavomil Štefán, byl dalším členem organizačního výboru. Do výboru patřila ještě vedoucí kulturního střediska, paní Ludvíková.

Připraveno bylo celkem devět disciplín, ve většině z nich byli ještě účastníci rozděleni do dvou věkových kategorií – do 75 let a nad 75 let. A v čem se tedy soutěžilo? V přehazované, a to jak v deblech, tak v družstvech, dále ve stolním tenise, pétanque, kuželkách, běhu na 200 metrů a střelbě. Tolik sporty tradiční.

K těm netradičním pak patřil běh v bazénu. Zde je třeba před všemi soutěžícími smeknout. Voda, v níž se klání konalo, měla pouhých 19 stupňů. Navíc, přesně ve chvíli, kdy disciplína startovala a první odvážné dámy (muž se zúčastnil jen jediný) přicházely v plavkách, se nebe nad Skřivany zatáhlo a z oblak začaly padat první kapky asi hodinového deště…

Z tohoto důvodu se flaškovaná po odehrání prvního mače přesunula z venkovního hřiště do tělocvičny místní základní školy. Že nevíte, co si pod pojmem flaškovaná představit? Také jsem byla zvědavá. Na hřišti na volejbal (pravda, bylo jistě menší než oficiálních 9×18 metrů) se na koncové čáry položí určitý počet PET lahví. Úkolem soutěžících je přeházet co nejvíce lahví přes síť v časovém limitu 2 minuty. Vítězem je to družstvo, na jehož polovině je po uplynutí času méně lahví. Zdá se to být velmi snadné, ale dvouminutový limit, během něhož je třeba se neustále shýbat, zvedat a házet, se ke konci zdál téměř někonečným…

Poslední netradiční disciplínou pak byl discgolf, který se konal v parku místního zámku. Co se za tímto názvem skrývá? Soutěžící procházejí vytyčenou trasu, na které jsou místěny koše a házejí přitom létající talíř neboli frisbee. Účelem je obejít trasu a umístit létající talíř do košů co nejnižším počtem hodů. Závodník, který k absolvování trasy a trefení košů potřeboval nejmenší počet hodů, vyhrává.

Připraven byl i doprovodný program. Hned po uvítání zazpívaly dvě hymny členky místního seniorského sdružení. Během akce si mohli ti, kteří už měli odsoutěženo, nechat změřit kondici a tělesný tuk, shlédnout kousky Karla Veyera na motocyklu nebo si vyzkoušet resuscitaci za dozoru pracovníků červeného kříže. Velké pozornosti se těšila i výstavka trofejí nadšeného sportovce – veterána ing. Soukupa, který si s lidmi o sportu zaujatě povídal. A kdo nechtěl zahálet, mohl si vyzkoušet v praxi nácvik správné chůze s hůlkami – oblíbený NORDIC Walking, který zajišťovali odborníci Nwlife.

Po vyhlášení výsledků se zas předvedly ve svých podiových vystoupeních kluby z Úbislavic, Čermenské holky z Čermné nad Orlicí a Skřivany. K dobré náladě a poslechu hrála skautská kapela z Hradce Králové.

Vydařený sportovní den by se nemohl uskutečnit bez podpory starosty a ředitele domu sociálních služeb by bylo hry velmi složité uspořádat. Nešlo by to ale ani bez příspěvků finančních. Částkou 30 tisíc Kč přispěl krajský úřad Hradce Králové, další částku pak věnovalo město Nový Bydžov.

Na zdaru akce se podíleli nejen Skřivanští senioři i významní hosté, ale také studenti místní základní a střední školy, jimž zároveň připadla i role hostesek a dobrovolníků při pomoci zdárnému průběhu akce. Tohle spojení generací, kdy mladí pomáhali, fandili a dohlíželi na seniory, bylo nádherným projevem hezkých mezilidských vztahů. A uvědomili si to bez výjimky všichni. Není ani tak důležité, kdo si odnesl palmu vítězství a kdo skončil v poli poražených.

Důležité je, že tihle senioři jasně ukázali, že s mladou generací si rozumí. A že důchodový věk nutně neznamená hůlku a sezení na zápraží…

Držme jim palce, ať jim to vydrží a ať se z krajského klání stane tradice!

 

 

 

EXTRA INFO – DĚKUJEME
Na organizaci celého procesu 1. her seniorů HK se podílelo 27 žáků a 3 ušitelé ZŠ
Skřivany, 7 studentů se zkušenou učitelkou – sportovkyní Mgr. Baťkovou z VOŠ a SOŠ Nový Bydžov a 50 dobrovolníků z řad senioru z Klubu senioru Skřivany

30 tisíc Kč věnoval na akci krajský úřad


Náklady na Nordic Walking a sportovní potreby pokryl příspěvek od městského úřadu
Nový Bydžov


Materiálně akci podpořil i Obecní úřad – dal k dispozici sportoviště, zakoupil poháry,
uhradil jednu z doprovodných aktivit
Základní škola Skřivany propůjčila telocvicnu, uvolnila žáky a učitele a umožnila stravovat účastníky ve své jídelně