Novinky lázeňské léčby v Léčebných lázních Jáchymov

 

V souvislosti se změnou Indikačního seznamu od 1.10.2012 byly původní indikace pro Léčebné lázně Jáchymov ponechány. Jedná se o nemoci pohybového aparátu na podkladě degenerativních změn, revmatismu, traumat a operací, metabolické a hematologické arthropatie. Nově lázně získaly tyto indikace:
II/4 Nemoci tepen končetin aterosklerotické nebo zánětlivé II/b
II/5 Funkční poruchy cév a stavy po trombozách, chron. lymfedém
IV/1 DM s cévními a neurolog. Komplikacemi
VI/1 Chabé perif. obrny a postpoliomyelitický sy
VI/2 Polyneuropatie s paretickými projevy
VI/4 Záněty CNS
VI/5 Hemi a paraparesy cévního původu
VI/6 Traumata a operace mozku, míchy a perif. nervů
VI/7 RS a další demyelinizační stavy
VI/8 Nervosvalová onemocnění
VI/9 Syringomyelie
VI/10 DMO
VI/11 Parkinsonova nemoc
VII/12 Stavy po amputacích DK

Základními typy lázeňského pobytu jsou Komplexní lázeňská péče (KLP) a Příspěvková lázeňská péče PLP).

KLP je na 21 dní s možností prodloužení u vybraných diagnóz po schválení revizním lékařem. Opakování KLL jen u vybraných diagnóz je často limitováno co do počtu. U operačních diagnóz došlo k výraznému zkrácení nástupu na KLL.

PLP je na 14 – 21 dní s možností prodloužení 14 denních pobytů po schválení revizním lékařem. Opakování PLL není v IS nijak limitováno, tradice 1x za 2 roky je stanoviskem většiny zdravotních pojišťoven.

Kdo má největší šanci na KLL?
Především všichni pacienti s výše uvedenými diagnózami bezprostředně po hospitalizaci, dále všichni s akutně zhoršeným stavem po neúspěšné ambulantní rehabilitaci (pojišťovny většinou trvají na 6 týdnech). Při opakované KLL jde především o těžší pacienty po onemocnění či úrazech CNS, artrózy nosných kloubů III. stupně a onemocnění tepen s kontraindikovanou operací.

Kdo má největší šanci na PLL?
Pacient s příslušnou diagnózou, pokud žádá 1x za 2 roky a prokáže soustavnou ambulantní rehabilitační péči. Obézní pacienti musí prokázat požadované snížení hmotnosti o 5-10% od poslední balneace.

Jak vyřešit lázeňskou léčbu, pokud není návrh z strany ZP schválen?
U samopláteckého pobytu nabízíme výběr z našich léčebných programů, které zahrnují alespoň 10 radonových koupelí.

 Ambulantní rehabilitace v jáchymovských lázních
Klientům zdravotních pojišťoven nabízíme kromě klasických léčebných pobytů typu komplexní a příspěvkové lázeňské péče ještě další možnost léčení, a to formou ambulantní rehabilitace. Hosté z blízkého okolí přijíždějí pouze na procedury, hosté vzdálenější pak mohou tuto formu rehabilitace spojit rámci své dovolené také s ubytováním a dalšímu službami lázeňských hotelů.

Co k tomu potřebujete?
Základem je vystavení Poukazu na vyšetření/ošetření K. Tento poukaz Vám vystaví Váš praktický lékař nebo lékař specialista. Platnost poukazu není legislativně omezena, doporučujeme využít poukaz v rozmezí 3 měsíců od jeho vystavení – diagnóza musí být stále aktuální. Rozsah jednotlivých výkonů hrazených zdrav. pojišťovnami je různý a závisí na smlouvách mezi ZP a konkrétním zdravotnických zařízením. Proto je třeba kontaktovat buď zdravotní pojišťovnu nebo přímo  obchodní oddělení lázní, kde získáte potřebné informace.

Jak postupovat dál?
Pokud již mám vystavený poukaz K a vím, kdy se chci své rehabilitaci věnovat, objednám si termín vstupního vyšetření u lázeňského lékaře – balneologa. Tento specialista pak zpracuje individuální léčebný plán a po závěrečné prohlídce také lékařskou zprávu pro ošetřujícího lékaře.

Přeji si v lázních strávit dovolenou
V tomto případě posílám přímo na rezervační oddělení lázeňského hotelu objednávku ubytování a stravování s tím, že na léčení mám vystavený poukaz K. Termín vyšetření u lékaře už pak řeší přímo rezervační oddělení. Zbývá pouze zabalit si kufr a těšit se na svou lázeňskou dovolenou.

Léčebné lázně Jáchymov a.s., T.G.Masaryka 415, 362 51 Jáchymov
Tel.: + 420 353 833 333, Fax: + 420 353 834 567, E-mail: info@laznejachymov.cz
www.laznejachymov.cz

 

KOMERČNÍ PREZENTACE