Stihne se navýšení penzí?

Když prošel v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR 26. června vládní návrh, který se týkal penzí, sledovala Rada seniorů průběh hlasování velmi pozorně (více se dočtete zde). Díky novele by se od příštího roku pevná část penze, která je pro všechny stejná,  zvýšila z devíti na deset procent průměrné mzdy, o 320 korun. O tisíc korun se navíc by se jednorázově zvýšila penze lidem nad 85 let. Bohužel tento zákon narazil v Senátu. Ten přijal návrh místopředsedy ODS Miloše Vystrčila, aby se o tisícovku zvýšil důchod všem, kteří jsou v důchodu více než 25 let. To znamená, že se zákon musí vrátit do Sněmovny a není vůbec jisté, že se celá procedura stihne tak, aby si důchodci skutečně polepšili už od ledna!

Rada seniorů sleduje dění se znepokojením. Ostatně, ona sama vyzývala vládu, aby se navýšení dočkali seniořii ještě dříve – již v říjnu. A to i s ohledem na fakt, že se životní úroveň seniorů stále zhoršuje. Dokládá to i fakt, že v letošním roce má náhradový poměr dokonce propadnout až na úroveň 39,4 %. Znamenalo by to celkový propad 4,2 procentního bodu za posledních pět let! Tato situace v historii České republiky nikdy nenastala! Pokles sociálního postavení seniorské populace pod 40 procentních bodů náhradového poměru neumožňují ani mezinárodní Úmluvy, které Česká republika ratifikovala.

Rada seniorů ČR považuje poloviční dynamiku růstu starobních penzí oproti dynamice růstu mezd za extrémní mezigenerační nespravedlnost!  I proto požadovala provedení zákonných úprav k 1. říjnu 2018. Tento požadavek nepodařilo prosadit i proto, že vláda nedostala důvěru a premiér Babiš tedy vedl další kola vyjednávání. Nyní je ale v ohrožení i termín lednový!

Stejně jako u hlasování ve sněmovně, přinášíme i nyní přehled, jak se hlasovalo v senátu.

Senát PČR_ 16. schůze, 46. hlasování, 19.07.2018