Rada seniorů požaduje po ministerstvu zdravotnictví okamžitý zásah!

Jednání na MZ

Jednání na MZ

Rada seniorů ČR reaguje na článek uveřejněný na iDnes a v MF Dnes, který se týká očkování seniorské populace proti pneumokokovým infekcím. Článek s názvem Novela předběhla praxi. Senioři za vakcímu proti pneumokokům dál platí (najdete jej zde), upozorňuje na fakt, že senioři jsou v ordinacích praktických lékařů stále vyzýváni k hrazení této vakcíny, ačkoli už od září platí novela zákona o zdravotním pojištění, na základě které mají občané starší 65 let vakcínu zdarma. Lékaři prý od pojišťoven nedostali pokyn, jak vakcínu vykázat.

Rada seniorů považuje tento postup za protizákonný a vyzývá ministerstvo zdravotnictví, aby okamžitě zajistilo nápravu tohoto stavu!

Rada seniorů ČR prosazovala delší dobu, aby osobám starším pětašedesáti let bylo zdarma hrazeno očkování proti pneumokokovým infekcím. Jednala na toto téma několikrát s ministerm zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Naposledy se tak stalo 24. února 2015 (více o jednání vedení RS ČR s ministerm zdravotnictví najdete zde). Protože se postup ministerstva zdravotnictví Radě seniorů nezdál dostatečný, obrátila se se svým návrhem na zdravotní výbor poslanecké sněmovny, tam se ho ujala poslankyně hnutí ANO Radka Maxová. Její zásluhou bylo bezplatné očkování prosazeno a Rada seniorů jí za to velmi děkuje.

 V rozhovoru pro Dobu seniorů (číslo 9/2015) paní poslankyně mimo jiné uvedla: “Věděla jsem od kolegů, že pneumokokové onemocnění se lidí v důchodovém věku často týká a dá se mu snáze zabránit očkováním. A vlastně tím šetřit zdraví potencionálních pacientů a i nákladů zdravotnických zařízení. Tak mi přišlo logické, aby se podobné očkování prosadilo skrze zákonné opatření, už jen s ohledem na vzrůstající počet obyvatel starších ročníků. Víte, koukala jsem na to spíše jako člověk a ne jako zdravotník, který je možná ovlivněn systémem toku peněz ve zdravotnictví a úhrad spojených s pro pacienta bezplatným očkováním. Když se ke mně dostal návrh Rady seniorů, nejprve jsem toto prodiskutovala s lékaři – poslanci u nás v klubu. Bez jejich podpory bych tento návrh ani nepředkládala. A pak to šlo ruku v ruce, já nebo kolegové-lékaři jsme oslovovali další lékaře – poslance v jiných klubech a oni nás podpořili. Víte, já, když jsem přesvědčená, že jde o dobrou věc, tak se opravdu za ni rvu a nevzdávám se. Jak se říká – vyhodí mě dveřmi a já přijdu oknem. :-)

Na dotaz, co si myslí, že prosazení návrhu v praxi přinese, Radka Maxová odvětila: “Z lidského hlediska zdravější část populace staršího věku. Tím myslím jejich vlastní osobní pocit zdraví, možnost osobní aktivity a realizace a na druhou stranu samozřejmě nezastírám, že i šetření finančních prostředků na lůžka v nemocnicích, ale i prostředků seniorů, které budou moci využít na jiné pro ně prospěšné záležitosti. Ale myslím si, že bez osvěty na toto téma to nepůjde. A s tou by se mělo začít co nejdříve. “

Očkování proti pneumokokovým infekcím

Doporučují jej odborníci z České vakcinologické společnosti i Národní imunizační komise (poradní orgán MZ).

Senioři nad 65 let jsou ohroženou skupinou, což dokládají mimo jiné i tato čísla. V roce 2013 bylo mezi lidmi nad 65 let zaznamenáno 180 případů tohoto onemocnění, přičemž 40 skončilo smrtí. To je více než 22%. Počet případů úmrtí v této věkové skupině byl nejvyšší v celé populaci. Právě tato čísla vedla Radu seniorů k boji za plné hrazení tohoto očkování seniorské populaci.