Jednání s ministrem zdravotnictví

 

Delegace RS ČR při jednání s ministrem zdravotnictví

Delegace RS ČR při jednání s ministrem zdravotnictví

V úterý 24. února se představitelé RS ČR v čele s předsedou Dr. Zdeňkem Pernesem sešli s ministrem zdravotnictví MUDr. Svatoplukem Němečkem, MBA. Delegaci RS ČR dále tvořili   Ing. Oldřich Pospíšil – statutární místopředseda a  Prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc.,  předseda zdravotní komise RS ČR. V týmu ministra byli ředitel kanceláře ministra Mgr. Jakub Kubát,  MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. – náměstek ministra a hlavní hygienik ČR, MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA – náměstek ministra zdravotnictví a PhDr. Ludmila Vostřáková – ředitelka odboru zdravotně sociální péče MZ.

V úvodu se ujal slova předseda RS ČR. “Děkujeme, pane ministře,  za splnění slibu, zejména poplatek v nemocnicích byl pro mnoho osamělých seniorů při delší pobytu ve zdravotnickém zařízení velkým problémem. Po úhradě pobytu v nemocnici neměli na nájemné a dostávali se do existenčních potíží.” Ministr Němeček reagoval slovy, že to není zásluha pouze jeho, ale celé vlády, potažmo sněmovny a senátu.

Dále senioři otevřeli otázku povinných zdravotních prohlídek seniorů-řidičů starších 65 let (tomuto tématu se velmi obšírně věnuje i březnové vydání měsíčníku Doba seniorů – pozn. aut). “Vadí nám na tom více věcí. Jednak tuto povinnost považujeme za diskriminační hlediska věku a dále se výrazně liší i částky, které za potvrzení o způsobilosti senioři lékařům platí. Známe případy, kdy lékař potvrzení vystaví zdarma, ale i takové, kde provede prohlídku včetně odběrů krve a požaduje i 600 Kč. Pokud mohu uvést příklad z okolních zemí, tam o způsobilosti řídit vozilo rozhoduje praktický lékař v rámci běžných prohlídek a pokud shledá, že senior již vozidlo z nejrůznějších důvodů není schopen řídit, nahlásí to příslušným orgánům. I s ohledem na tyto skutečnosti žádá RS ČR od ministerstva zdravotnictví, aby iniciovalo novely příslušných právních předpisů,” uvedl Dr. Pernes.

Dalším bodem jednání bylo očkování dospělých s důrazem na seniorskou populaci. Zde zástupci ministerstva informovali představitele RS ČR, že se ve spolupráci s VZP připravuje očkování seniorů proti pneumokokovým infekcím zdarma s tím, že po půl roce proběhne vyhodnocení akce a bude zvolen další postup. Delegace RS ČR poděkovala  VZP za vstřícnost, řešení však nepovažuje za systémové. Proto informovala ministra, že osloví zdravotní výbor Poslanecké sněmovny a navrhne vlastní úpravu zákona o veřejném zdravotním pojištění, a to tak, aby očkování proti pneumokokovým infekcím bylo pro osoby starší 65 let plně hrazenou zdravotní službou.

Profesor Kalvach ještě otevřel otázku plnění Memoranda za dostupnost zdravotní péče seniorům, které 12.12. 2013 podepsalo pět parlamentních stran. V této souvislosti zaznělo z řad představitelů RS ČR,  že Česká republika stále nemá vypracovánu ucelenou vládní strategii zajištění zdravého stárnutí seniorů, která by dlouhodobě zavazovala všechny vlády a celé parlamentní politické spektrum.

Závěrem se obě strany dohodly, že se opět setkají v horizontu půl roku.