PŘEDSEDA RADY SENIORŮ ČESKÉ REPUBLIKY K NOVÉMU ROKU 2021

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Vážené seniorky, vážení senioři,

člověk bojuje s přírodou a příroda vyhrává. Je doba pravdy, každý z nás prokazuje „kdo kdo jest“. Nebezpečný a zákeřný vir každodenně a nekompromisně prověřuje charakter národa, užitečnost politiků, funkčnost státní a veřejné správy, spolehlivost českého zdravotního systému a po vstupu právníků do hry též kvalitu a dokonalost českého právního řádu, který na pandemii připraven není. A justice pokoru v nové neznámé situaci a vstřícnost v nedokonalém právním prostředí nenabídla. První vlnu pandemie jsme díky včasným a účinným proti epidemiologickým opatřením vlády zvládli dobře. Smrtnost na covid, či s covidem dosáhla v prvním pololetí 346 osob. Pak přišlo nadměrné a oproti okolním zemím předčasné rozvolnění restriktivních opatření, národ si vydechl a ekonomika nastartovala. Řada lidí ale ztratila ostražitost, odpovědnost a ohleduplnost. Desetitisíce Čechů si dovolenou v rizikových destinacích neopustili a státní hygienická správa se během prázdnin a dovolených nedokázala kapacitně připravit na testování a trasování desetitisíců denně. Krizové scénáře bohužel v Česku nastaly. Koncem září nastartovala vlna druhá, patnáctkrát silnější než vlna první, tzv. „chytrá karanténa“ selhala a nastalo rychlé komunitní šíření. Mnoho Čechů zodpovědných není! Hlášeny jsou případy, že lidé nechodí na testy! Podle průzkumu tak činí dvě třetiny povinných a nákazu přenášejí dál! Důsledky jsou tragické! Přes obrovské nasazení, obětavost a hrdinství zdravotníků, před kterým se skláníme a mnohokráte děkujeme, smrtnost na covid, či s covidem dosáhla k 7. prosinci 9 036 osob. Z toho je cca 89 až 95 procent starších 65 let. Dle vyjádření odborníků v průměru ztratil každý 9 let života! Ano, seniorům jde o život. Rada seniorů České republiky odmítá hrátky politiků a právníků o právu každého nakazit jiného! Tato rádoby svoboda, odmítání roušek a bojkot dalších hygienických a proti epidemiologických opatření vzala životy nejen tisícům seniorů ale také zdravotníkům! Rada seniorů ČR nadále požaduje od státu, krajů a obcí účinnou ochranu seniorské populace. Je to naše právo na život, a máme jej garantováno Ústavou!  Na počátku prosince přišlo rozvolnění, přitom denní přírůstky nakažených byly desetkrát vyšší než v první vlně a znovu nastartovala intenzita růstu. Vím, byly Vánoce, Silvestr a Nový rok, Také mám rodinu, děti a vnoučata, ignorovat staleté tradice jednoduché není. Virus nám ale ukázal, že riskovat se nevyplácí, chci věřit, že přežijeme.

Co dál? Člověk s přírodou prohrává, každá nezodpovědnost se rychle vymstí, posledními nadějemi jsou testování, účinná vakcína a hromadné očkování. Testování národa začalo. Prvně v pobytových zařízení pro seniory a pro zdravotně postižené, poté bylo nabídnuto dobrovolně učitelům a od 16. prosince dobrovolně celé veřejnosti.

O prioritním a masovém proočkování seniorské populace vyjednávala Rada seniorů ČR se všemi třemi ministry zdravotnictví, naposledy 21. listopadu. Všichni ministři prioritní proočkování seniorům slíbili a vláda i Poslanecká sněmovna jej schválila. Vakcína má do Česka dorazit na přelomu ledna a února 2021, očkování bude bezúplatné a nepovinné. Půjde o náročnou logistickou akci. Dle odborníků jsou protilátky z vakcinace spolehlivější než protilátky získané nemocí. Vyzývám všechny seniorky a seniory, nechte se proočkovat, nevěřte dezinformátorům, bez očkování budeme mít COVID-19 stále.

A nyní několik vět k tématům příjemnějším:

Přes velký tlak opozice seniorské dopravní benefity zastaveny nebyly a navýšení penzí pro rok 2021 opět pokračuje v trendu historicky nejvyšších valorizací za poslední tři léta. Základní výměra penze se navyšuje o 60 Kč a procentní výměra o 7,1 %. Tedy průměrná starobní penze k 1. lednu 2021 vzroste dle výpočtu MPSV o 839 Kč. Tj. na 15 336 Kč. Slib vlády, že průměrná starobní penze vzroste do konce volebního období na 15 000 Kč, byl splněn. Obdobně jako loni a předloni budou penze osobám 85+ jednotně navýšeny o 1 000 Kč měsíčně. Dlouholetý problém nízkých penzí u nejstarších seniorek a seniorů je vyřešen. Navíc jsme všichni dostali 5 000 tzv. „rouškovného“. Je to spravedlivé, seniorům extrémně vzrostly životní náklady s  nákupen roušek, respirátorů a hygienických prostředků. Velkou radost mám po dlouhé době z opětovného nastartování růstu sociálního postavení seniorské populace. Obecný náhradový poměr (průměrný starobní důchod k průměrné nominální mzdě hrubé) vzrostl dle mzdové statistiky z 39,4 % v roce 2019 na 41,8 % za tři čtvrtletí  roku 2020. Tj. o významných 2,4 procentního bodu. Nadějné je též možné zavedení progresivnější valorizace penzí, zvýšení starobních penzí žen oproti mužům a zapracování institutu minimálního starobního důchodu do českého penzijního systému. Vše je ale závislé na schválení důchodové reformy, která byla koncem letošního roku v paragrafovém znění představena. Doufám, že vláda a Parlament váhat nebudou. Jediným nevyřešeným problém stále zůstává schválení nové progresivnější dávky na bydlení, jejíž účinnost byla slíbena k 1. lednu 2021. Dlouholetý problém nízké finanční dostupnosti nájemního bydlení osamocených seniorek a seniorů z Prahy, Brna a dalších krajských měst přetrvává nadále!

Vážené seniorky, vážení senioři, děkuji vám za důvěru a podporu Rady seniorů České republiky. Děkuji všem, kteří jste nám v období pandemie zasílali tisíce informací, požadavků a návrhů. Děkuji také za stovky telefonátů na můj osobní mobil, který jsem Vám pro případ potřeby nabídl. Děkuji všem též, kteří podpořili naši výzvu k  účasti v krajských a senátních volbách. Je to důležité, rozhodujeme o sobě. Letos nás čekají volby zásadní, tedy volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Prosím vás znovu o masovou volební účast a o podporu těch politických stran, které se k seniorům chovají vstřícně. Do nového roku přeji všem seniorkám a seniorům pevné zdraví, pohodu v rodinách a úspěšné přežití těžké doby.  Zachovejte nám přízeň, jsme tu pro Vás.

S úctou Váš Zdeněk Pernes, předseda RS ČR