Vedení ČT se po roce opět sešlo s vedením RS ČR

Kompletní týmy ČT a RS ČR

Kompletní týmy ČT a RS ČR

Ve středu 25. března 2015 se po více než roce sešly v sídle ČT na Kavčích horách v Praze týmy České televize v čele s generálním ředitelem Petrem Dvořákem a předsedou RS ČR Dr. Zdeňkem Pernesem. Delegace RS ČR připravila písemné stanovisko k vyhodnocení spolupráce, na níž se obě strany dohodly na společném jednání loni 22. ledna. Mimo jiné v něm zmínila i stěžejní akce, které připravuje jak RS ČR u příležitosti 10. výročí svého vzniku, tak jedna z jejích největších organizací – Svaz důchodců, který letos bude slavit 25 let své existence. RS ČR věří, že v rámci nastavené spolupráce ČT připraví a odvysílá materiály z těchto akcí.

Českou televizi dále reprezentovali Milan Kruml – analytik ředitelství vývoje pořadů a programových formát, Petr Mrzena, který je šéfredaktorem zpravodajství,  ředitel programu Milan Fridrich a paní Daniela Vítová, šéfka sekretariátu generálního ředitele. Za Radu seniorů ČR se jednání po boku předsedy zúčastnili statutární místopředseda  Ing. Oldřich Pospíšil,  místopředseda pro krajské, městské a obecní rady seniorů Alois Malý, Ing. Milan Taraba, místopředseda pro bytové a sociální záležitosti a JUDr.  Václav Roubal – místopředseda pro zahraniční vztahy.

Jednání otevřel přivítáním a úvodním slovem Milan Fridrich, který omluvil zpoždění ředitele Dvořáka, jež se ten den zúčastnil i jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Poté dostalo slovo seniorská delegace. Předseda Pernes v úvodu poděkoval za dosavadní spolupráci: “Samozřejmě, že jsme teprve na počátku cesty a stále je, co zlepšovat. Nicméně zejména v oblasti zpravodajství jsme zaznamenali obrovský posun, a za to České televizi děkujeme. Jmenovitě bych chtěl poděkovat paní Jírovské, s níž jsme v pravidelném kontaktu.” Co seniorské delegaci přeci jen chybí, jsou témata, která seniorskou populaci pálí, v diskusních pořadech ČT. Zdeněk Pernes zmínil také, že RS ČR očekávala větší publicitu  v souvislosti s oslavami Mezinárodního dne seniorů, kdy byla seniorská delegace přijata prezidentem ČR.

Statutární místopředseda Pospíšil pak zmínil speciální pořad pro seniory, který podle jeho soudu na obrazovkách stále není a navrhl možnost pravidelné rubriky v pořadu Dobré ráno. “Loni na jednání zaznělo, že lidé starší šedesáti let tvoří většinu diváků ČT. Domnívám se, že touto skupinou je Dobré ráno sledováno hojně a pravidelně. Proto by nebylo od věci, věnovat každý týden nějaký čas právě seniorské populaci a jejím tématům. A možná by nebylo špatné ani zařadit cvičení. V rámci budování mezigenerační solidarity, o níž jsme tu hovořili i loni, bych dal podnět, zda by se podařilo i propojení prostřednictvím dětského kanálu Déčko.”

Milan Taraba poděkoval za spolupráci a upozornil na to, že Česká televize by si měla dát pozor na vyváženost svých příspěvků. Zmínil se rovněž o připravovaných akcí Sdružení nájemníků ČR v souvislosti s koncepcí sociálního bydlení a s dopady nového občanského zákoníku na nájemní bydlení.

Alois Malý měl připomínky k formulaci, jež z obrazovky zazněla v souvislosti s valorizací penzí. Zmínil také možnost pořadu, kde by bylo srovnání života seniorské populace v ČR a zemích EU, potažmo dalších zemích světa, o němž hovořil už loni. Zatím se tento námět nepodařilo realizovat. Zmínil se rovněž o zákonu o seniorech, který RS ČR vypracovala.

JUDr. Roubal pak uvedl několik příkladů zajímavých akcí, které senioři pořádají nejen pro své vrstevníky, ale i pro seniory budoucí – tedy mladší generaci. “Když se z nějaké takové akce objeví výstup, není to jen zpráva, ale pro pořadatele je to i povzbuzení do další práce a ocenění jejich činnosti. A samozřejmě, že to opět působí na budování mezigenerační solidarity,” doplnil.

Na slova představitelů RS ČR navázal Milan Fridrich se slovy, že Dobrá ráno hledá nová témata a oživení, a že nápad obohatit ho o seniorskou rubriku není od věci. “Shodou okolností mě čeká jednání i s regionálními týmy, které pořad připravují, tak s nimi tuto možnost proberu.” K akcím, které pořádá Svaz důchodců v souvislosti s oslavami svého vzniku uvedl, že zde vidí prostor opět pro regionální redakce a vysílání. Co se týče zařazení pořadu na kanál Déčko, uvedl, že probere tuto záležitost s výkonným ředitelem kanálu Petru Kolihovi.

Šéf zpravodajství Petr Mrzena poděkoval za slova chvály ze samého začátku. “Jsem rád, že posun vnímáte a vidíte. Ostatně, mluví o něm i čísla. V loňském roce jsme ve zpravodajství odvysílali 300 příspěvků se seniorskou problematikou. Co se týče oslav Mezinárodního dne seniorů, pokusíme se to letos napravit, já osobně jsem byl přesvědčen, že jsme o akci informovali dostatečně, nicméně můžeme se pokusit, pokud samozřejmě nebude jiné velké aktuální téma, na které budeme muset uvolnit kapacity, situaci změnit.”

V této chvíli dorazil i generální ředitel Petr Dvořák, seznámil se s materiálem RS ČR i s dosavadním průběhem jednání. “Pokud mohu vstoupit, pak prostor pro diskusní pořady se seniorskou tématikou vidím v našem novém pořadu Fokus Václava Moravce, kde bychom na druhé pololetí mohli téma mezigeneračního soužití zařadit. Prostor vidím i pořadu o médiích Newsroom, téma zákona o seniorech by se zase mohl objevit v pořadu Týden v politice,” uvedl Petr Dvořák. Dodal rovněž, že ČT zvažuje vytvoření nového kanálu ČT Klasik, který by prioritně cílil na starší generaci už proto, že starší divácká populace je pro ČT divácky významná. Nicméně tato možnost je samozřejmě závislá i na financích.

V této souvislosti podotkl ing. Taraba, že RS ČR nijak nezpochybňuje poplatky ČT a ředitel Dvořák reagoval, že by chtěl vysvětlit jednu nesrovnalost: “Nikdy jsem neřekl, že za televizi mají platit všichni bez ohledu na to, zda ji mají nebo ne. Upozornil jsem ale na fakt, s nímž zákon nijak nepočítá a není ošetřen. Že totiž mladší generace sice televizní přijímače nepořizuje, ale přesto televizní vysílání sleduje, ať už na počítačích, tabletech nebo mobilních telefonech. A nad tím si myslím, že by bylo třeba se zamyslet.”

Poté se obě delegace rozešly s tím, že spolupráce bude pokračovat i nadále, měla by se prohloubit a za rok opět budeme moci posoudit, zda se tento záměr podařilo naplnit.