RS ČR jednala s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Schůzka delegace Rady seniorů ČR s ministrem vnitra Milanem Chovancem se uskutečnila v prostorách ministerstva v úterý 22. července. Delegaci Rady seniorů vedl předseda Dr. Zdeněk Pernes, dále v ní byl statutární místopředseda ing. Oldřich Pospíšil, místopředseda pro kraje a regiony Alois Malý, dále prezident spolku Veterán Policie ČR JUDr. Jaroslav Zeman, tajemník Veterán Policie ČR JUDr. Vladimír Bednář.

Delegace Rady seniorů přišla na jednání se třemi body. Prvním byl zákon o sociálním bydlení. Na první pohled nemusí mít tato problematika s ministerstvem vnitra mnoho společného, realita je ale poněkud odlišná. Pod tento resort totiž spadá i samospráva měst a obcí a Rada seniorů usiluje o to, aby právě města a obce měly v gesci sociální byty. Jejich výstavbu, údržbu i pronájem. Ministr reagoval s pochopením a s tím, že je třeba najít cestu, jak velkých obcí by se to mělo týkat a zdůraznil rovněž nezbytnost cenových map nákladů na bydlení. Požádal v této souvislosti Radu seniorů o podklady a přislíbil, že v rámci svého resortu podporu.

Druhým bodem jednání měla být novela zákona o dobrovolnictví, který Rada seniorů nedostala v minulosti k připomínkování a chtěla do něj vstoupit, neboť dle vyjádření Zdeňka Pernese tak, jak by napsán, zahrnoval pouze velmi úzkou oblast činnosti dobrovolníků a například absolutně neozhledňoval bezplatné poradenství seniorům v té míře, jak je nabízí a vykonává Rada seniorů. Zákon již byla ale přijat, byť s mnoha pozměňovacími návrhy, proto ministr přislíbil, že aktuální schválenou verzi včetně všech novinek odešle RS ČR k prostudování. Pokud by RS ČR shledala závažné nedostatky, nabídl možnost případných úprav technickou novelou.

Třetím diskutovaným bodem pak byl status seniorů. Statutární místopředseda RS ČR ing. Oldřich Pospíšil vysvětlil, že na konferenci s názvem Jak se žije seniorům v ČR, kterou pořádal Svaz důchodců ČR bylo slovenskými seniory sděleno, že jejich právní ochrana je podstatně vyšší než je tomu v ČR. Že totiž slovenští senioři mají status chráněné osoby, což v praxi znamená, že pokud se stanou oběťmi trestných činů, pachateli automaticky hrozí vyšší tresty. Ministr Chovanec ihned zadal svému týmu tuto informaci prověřit. Slíbil, že o výsledku i případných dalších krocích bude RS ČR informovat.

Poté se slova ujali představitelé ze spolku Veterán Policie ČR a řešili s ministrem možnost zapojení bývalých policistů například v rámci prevence, poradenské činnosti a podobně. Jde o to, že policisté senioři by rádi pomáhali policii i nadále, jen je třeba najít platformu, která bude přínosná pro obě strany. Jsou nicméně přesvědčeni, že mají ve svých řadách mnoho členů, kteří by se o své poznatky a zkušenosti rádi dělili a rádi by dále pomáhali. To ministr kvitoval s povděkem a ihned oslovil zástupce Veterán Policie ČR s možností zapojit se aktivně do dění prostřednictvím účasti v pracovních skupinách i možností vyjadřovat ke koncepčním a legislativním návrhům. Zazněl také požadavek na zrušení zdanění výsluhového příspěvku, který zavedla Nečasova vláda. Ministr přislíbil, že tato otázka bude řešena s ministrem financí. Při této příležitosti bylo dohodnuto, že otevřené problémy budou řešeny v průběhu měsíce srpna.

Celkové jednání bylo velmi vstřícné a přínosné, ministr přislíbil RS ČR aktivní spolupráci.