Vedení Rady seniorů se sešlo s vedením České televize

Ředitel ČT Petr Dvořák

Ředitel ČT Petr Dvořák

Téměř na den přesně se po roce opět sešly v sídle ČT na Kavčích horách v úterý 29. března 2016 delegace Rady seniorů a České televize. Nejprve se slova ujal šéf Rady seniorů Dr. Zdeněk Pernes, který shrnul další rok spolupráce v souladu se stanoviskem, které přijalo na svém jednání předsednictvo Rady seniorů. Poděkoval za prostor, který Česká televize věnovala seniorským tématům, přičemž konstatoval, že oproti loňskému roku vzrostl prostor, který ČT těmto tématům věnuje a že navíc došlo k jejich zařazení i do dalších pořadů, nejen do zpravodajství. Oproti předchozímu roku se ČT věnovala výrazně více i oslavám Mezinárodního dne seniorů. Bohužel však už chybělo zpravodajství z regionálních akcí s výjimkou Ústeckého kraje. Stejně tak si štáb ČT nenašel cestu na oslavy vzniku jedné z jejích největších organizací – Svaz důchodců, který slavil 25 let své existence.

Milan Taraba poděkoval za spolupráci, kterou považuje za korektní a bezproblémovou.

Statutární místopředseda Oldřich Pospíšil znovu otevřel otázku speciálního pořadu pro seniory, který podle jeho soudu na obrazovkách stále není a jako optimální navrhoval formát 40 minut 2x týdně.  Vrátil se rovněž ke svému loňskému návrhu zřídit v pořadu Dobré ráno pravidelnou rubriku s tím, že jeho prosba vyslyšena nebyla a doplnil ještě, že mu přijde, že Česká televize má málo nové tvorby.

JUDr. Roubal se zeptal, jak je ČT daleko s projektem kanálu ČT klasik, o němž loni hovořil ředitel Dvořák.  Alois Malý měl připomínky pouze k faktu, že zdaleka ne všichni reportéři ČT zdraví diváky, pokud vstupují  živě do vysílání.  A poznamenal rovněž, že má ze svého okolí signály, že seniorům zpravodajství ČT přijde pravicové a že je v něm příliš často Miroslav Kalousek.

“Děkuji za hodnocení i shrnutí uplynulého roku. Jsem přesvědčen o tom, že se nám podařilo naši vzájemnou spolupráci prohloubit. Pan předseda uvedl, že Rada seniorů zaslala našemu zpravodajství 39 námětů, z nichž bylo realizováno 11, což považuji za úctyhodné, protože takovou úspěšnost se svými tipy má málokdo.” K memorandu SDČR uvedl, že jej předá týmu, který již na celé plejádě pořadů k uvedenému výročí chystá. Vyjádřil se také k faktu, že štáb ČT nebyl prozatím na sportovních hrách SDČR. Přislíbil, že tento tip předá redakci sportu, doplnil však, že letošní rok je na sportovní události nabitý, počínaje světovým šampionátem v hokeji, přes evropský šampionát ve fotbale až k olympijským hrám v Riu. “Musím ještě reagovat na kritiku, že děláme málo nových pořadů, zejména zábavních. Ona zábava je jeden z nejdražších pořadů vůbec. Soustředíme se na pořady, které jsou úspěšné, tam pokračujeme, třeba ve Star Dance, sledovaný je AZ kvíz, dělali jsme show Nejchytřejší Čech.” Co se týče kanálu Klasik, zatím to není na pořadu dne. “Je to otázka financí, které nemáme. V současné době se současným rozpočtem rozhodně nabídku rozšiřovat nebudeme. Co se týče politiky – sledujeme velmi pozorně, aby zpravodajství bylo vyvážené, analýzy pravidelně předáváme i Radě ČT a za poslední tři roky nezazněla jediná výtka na vyváženost vysílání. A co se týče pana Kalouska, nebudete tomu věřit ale není ani v To 15 nejvysílanějších politiků.”

Ředitel programu Milan Fridrich pak dodal, že ČT se snaží zařadit seniorská témata i do pořadů jako Sama doma a dalších. “Je to pro nás momentálně snazší než dělat nový pořad. Jednak na něj nemáme peníze a pak se musíme podívat také na to, kam pořad zařadit. Pokud chceme nový pořad zařadit, musíme jiný vyndat. A ještě bych rád doplnil, že to nefunguje tak, že vedení televize zadá nějakému týmu námět na pořad. Naopak. Pořady vymýšlí produkční týmy, které nám je nabízejí a my se pak rozhodněme, zda je vezmeme a zkusíme či nikoli.”

Šéf zpravodajství Petr Mrzena poděkoval za slova chvály ze samého začátku. “Jsem rád, že posun vnímáte a vidíte. Co se týče počtu zařazených témat  kdybych měl všechny redaktory tak úspěšné, že jim projde a realizují zhruba třetinu tipů, neměl bych je pomalu kam zařadit.  Pokud se mám vyjádřit ke zdravení moderátorů – my ho do loňska, než výtka zazněla z vašich úst, skutečně nepraktikovali, loni jsme pak režim uvolnili a nechali to na redaktorech, nicméně zamyslíme se nad vaší výtkou.” Pak ještě Petr Mrzena uvedl, že je důležitá systematičnost, která se ve vzájemné spolupráci podařila vybudovat: “Důležitá je pro nás spolupráce i proto, že naši redaktoři patří převážně k mladší a střední generaci, se seniorskými tématy se tak do styku dostanou osobně zřídkakdy. Logicky neznají seniorské priority a potřeby i proto je pro nás spolupráce s radou seniorů důležitá”

Českou televizi reprezentoval na jednání ještě Milan Kruml – analytik ředitelství vývoje pořadů a programových formát a paní Daniela Vítová, šéfka sekretariátu generálního ředitele.  Obě delegace rozešly s tím, že spolupráce bude pokračovat i nadále, měla by se prohloubit a za rok opět budeme moci posoudit, zda se tento záměr podařilo naplnit.