Jednání s představiteli Policie ČR

účastníci usedají ke stolu

účastníci usedají ke stolu

Autoklub ČR, s nímž Rada seniorů podepsala Memorandum o spolupráci (více čtěte zde) zprostředkoval setkání předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese s představiteli Policie ČR. V prostorách Autoklubu se tak na jednání sešli – Radko Ječmínek, výkonný ředitel Autoklubu ČR, Ing. Robert Vacek, projektový manažer silničního provozu Autoklubu ČR, Ing. Václav Špička – bezpečnost silničního provozu Autoklubu ČR, plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie ČR, pplk. Mgr. Jiří Holub z ředitelství služby dopravní policie a pplk. Mgr.  Zuzana Pidrmanová, koordinátor prevence kanceláře policejního prezidenta ČR.

Setkání uvedl Robert Vacek s tím, že během jednání Autoklubu ČR s Policií ČR se mimo jiné obě strany shodly na tom, že dochází k velkému nárůstu řidičů seniorů, a ukazuje se potřeba se jim věnovat. Proto Autoklub zprostředkoval toto setkání. Přítomné přivítal výkonný ředitel Autoklubu ČR a po něm se ujal slova plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie ČR. “Podle našich statistik dochází k nárůstu seniorů co by účastníků dopravních nehod. Souvisí to jednak s tím, že řidičů seniorů přibývá, ale také s fenomény nové doby, které si razí neochvějně cestu i do řad seniorů, jako jsou motokola, elektrická kola i mopedy. Nárůst zaznamenáváme s takřka železnou pravidelností v letních měsících. Jednou skupinou jsou nemotorizovaní účastníci silničního provozu, druhou pak senioři, kteří nejezdí tak často, v letních měsících vyrážejí na chaty, chalupy či dovolené a neumí se úplně vyrovnat s hustým provozem, který na našich silnicích je. Tím nechci říct, že by senioři byli špatní řidiči, ale z hlediska nehodovosti patří ke skupinám rizikovým. Ti, kteří jsou z menších měst nezvládají provoz v Praze či na dálnicích, problémem speciálně loni v horkém létě byla únava za volantem. Na nehodách se samozřejmě do jisté míry promítá i zdravotní stav seniorů.”

Dr. Zdeněk Pernes vyslechl řeč ředitele služby dopravní policie, uvedl nicméně, s jeho slovy úplně nesouhlasil. Uznal však, že policejní statistiky hovoří jasnou řečí a dodal, že si představoval spíše seniora za volantem, ale motokola či elektrická kola ho téměř nenapadla. “Potíž je, že na elektrické kolo třeba není povinná přilba, jenže… Pokud na něj sednete, je třeba si uvědomit, že to kolo jede klidně rychlostí 25 km/h a pokud třeba v zatáčce dostanete smyk a spadnete, tělo seniorů přece jen snáší pády hůře než těla mladých lidí. Tady bychom uvítali pomoc Rady seniorů. V oblasti prevence a vysvětlování. Nechceme nikomu zbytečně komplikovat život, spíše se snažíme nehodám, které zvláště pro seniory mohou mít až fatální následky, předcházet.” vysvětlil plk. Ing. Tomáš Lerch. S tím Zdeněk Pernes samozřejmě souhlasil.

Předseda Rady seniorů se vrátil ke zmiňovanému zdravotnímu stavu řidičů. Informoval plk. Ing. Tomáše Lercha o iniciativě Rady týkající se povinných prohlídek řidičů seniorů. Vadí nám na nich nejen to, že tuto povinnost považujeme za diskriminační z hlediska věku, ale i to, že se výrazně liší i částky, které za potvrzení o způsobilosti senioři lékařům platí. Známe případy, kdy lékař potvrzení vystaví zdarma, ale i takové, kde provede prohlídku včetně odběrů krve a požaduje i 600 Kč. Rádi bychom, aby systém fungoval jako v okolních zemích – tam o způsobilosti řídit vozilo rozhoduje praktický lékař v rámci běžných prohlídek a pokud shledá, že senior již vozidlo z nejrůznějších důvodů není schopen řídit, nahlásí to příslušným orgánům. Taková prohlídka by pro seniory byla zdarma a bylo by jasné, jaká vyšetření lékař provádí, měla by jednotný rámec. Žádali jsme  od ministerstva zdravotnictví, aby iniciovalo novely příslušných právních předpisů (více zde). To přišlo zástupcům policie logické a legitimní a s návrhem rady seniorů se ztotožnili.

Debatovalo se i na téma seniorů a nových, technickými vychytávkami nabitých vozidel. Zde seznámil Robert Vacek přítomné s projektem Autoklubu ČR, který za podpory Rady seniorů připravuje.  Mluvilo se také o novinkách v silničním zákoně, o změnách v dopravním značení i o povinnosti chodců nosit reflexní prvky. Předseda Rady seniorů se dohodl se zástupci policie na tom, že problematika bude seniorské veřejnosti postupně objasňována prostřednictvím časopisu Doba seniorů, na krajských úrovních a v jednotlivých členských organizacích je zase možno zorganizovat přednášky.