Výjezdní zasedání krajské Rady seniorů Olomouckého kraje

Cílem byla přátelská návštěva  naší partnerské organizace JDS v  Bardějově, která pořádala Sportovní hry seniorů s mezinárodní účastí. Přivezli jsem dvě medaile, jednu za nejlepšího zahraničního  sportovce a druhou za nejstaršího, nejlepšího sportovce. Večer se konal přátelský večírek, k dobré náladě zahrála místní krojovaná hudba Rokytovčan.
Předsednictvo obou organizací zasedalo nad plánem naší další spolupráce. Součástí výjezdního zasedání byl i tématický poznávací zájezd na Ukrajinu. I tam totiž žijí senioři, a tak bylo zajímavé, poznat historii, kulturu ale i životní úroveň seniorů za hranicemi Olomouckého kraje a České republiky.
Navštívili jsme Užhorod, hlavní město Zakarpatské Ukrajiny, kde žije mnoho Maďarů, Rusů, Slováků, Němců, ale i Romů. Celkový počet obyvatel je něco kolem 120 tisíc. Rozkládá na obou březích řeky Už. V opraveném centru města je židovská synagoga a universita s botanickou zahradou. Projít se můžete nejdelší lipovou alejí v Evropě. U města na kopečku najdete muzeum lidové architektury – skanzen a hrad, kde je muzeum karpatské přírody. To vše bylo našim cílem. Během výletu nás provázel průvodce, který má české předky. Dokonce jsme strávili tři a půl hodiny na hranici, kde jako kdyby se zde zastavil život. Ale stálo to za to!
Krajská Rada seniorů děkuje krajskému vedení Olomouckého kraje za podporu volnočasových aktivit seniorů s cílem, prodloužit aktivní život seniorů co možná nejdéle v přirozeném prostředí.
Milena Hesová, předsedkyně krajské Rady seniorů Olomouckého kraje