Nedělní výlet

4. června nás čekala Náměšť nad Oslavou. Hned po příjezdu jsme se prošli po kamenném barokním mostě z 18.století, který zdobí 20 soch z vápence. Naším hlavním cílem byl ale renezanční zámek.V minulosti se zde vystřídalo několik majitelů, byl i sídlem prezidenta E. Beneše. Prohlédli jsme si ojedinělé interiéry zámecké kaple, knihovny, reprezentační i soukromé sály. Nejvíce nás okouzlily nádherné tapiserie s biblickými a historickými výjevy. Velmi zajímavá byla také expozice jídelních souprav s doprovodným slovem průvodkyně o zvycích a etiketě stolování šlechty v 19. století.

Potom jsme se vydali do Městského muzea ve Velké Bíteši. Konala se zde výstava pokrývek hlavy. Pro tuto příležitost zapůjčila některá muzea z oblastí Horácka rozmanité vyšívané šátky, ozdobné čepce, věnečky a soudobé fotografie. Poučné bylo pro nás povídání o druzích účesů k různým příležitostem, vázání šátků i čepení nevěsty. A nebylo to určitě jednoduché nejen pro zručné tvůrkyně účesů, ale také pro nositelky ne vždy pohodlných, i když nádherných pokrývek.

Odpoledne nás čekaly Královničky v obci Březské. Jedná se o svatodušní krojovaný průvod dívek. Asi třicet děvčátek malých i velkých v bělostných krojích s věnečky na hlavě se vydává na kolední obchůzku po vsi, která je spojena zpěvem a tancem.

Po obchůzce se koná zavádění nejstarších dívek do tanečního kola opět za doprovodu obřadních zpěvů a tanců. K pohodové atmosféře přispěla moravskými písničkami cimbálka Majerán.. Celý obřad se vydařil, všechny dívky se určitě všem líbily. Velké štěstí také bylo, že z černých mraků se spustil déšť až po skončení obřadu. Královničky nezmokly a my jsme doběhli do autobusu na poslední chvíli a vydali se spokojeni z našeho nedělního výletu domů.

Musíme určitě poděkovat paní Vlčkové, která pro nás pěkný výlet připravila a paní Sekaninové, která nás provázela.

Zdeňka Trojanová

foto:  Zdena Janůfková