4. SPORTOVNÍ HRY SENIORŮ JIHOČESKÉHO KRAJE

VYHODNOCENÍ 4. SPORTOVNÍCH HER SENIORŮ JIHOČESKÉHO KRAJE konaných 8. června 2017

Pořadateli her byly:

- Krajská Rada seniorů Jihočeského kraje
- Jihočeská krajská organizace České unie sportu
- Sportovní klub policie České Budějovice
- Veteran Policie ČR České Budějovice

Záštitu nad hrami převzali:

- Jiří Zimola a Ivana Stráská, hejtmani Jihočeského kraje
- Miroslav Jansta, předseda České unie sportu
- Luděk Procházka, ředitel Krajského ředitelství Policie ČR České Budějovice
- Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů České republiky

Organizační štáb tvořili zástupci pořádajících organizací. Podle potřeb bylo jednáno se zástupci dalších spolupracujících subjektů. Ředitelem her byl předseda KRS Bohumil Bezemek.

Finanční a hmotné záležitosti

Hlavní peněžní prostředky byly získány od Jihočeského kraje, České unie sportu a Madety České Budějovice. Další peněžní prostředky byly získány od různých sponzorů, případně nám byly poskytnuty prostřednictvím sponzorských služeb s částečnou úhradou nebo bez úhrady.

Vedle výše uvedených organizací oceňujeme významnou podporu především organizací E-on, Globus, Jihočeská centrála cestovního ruchu, Koh-i-noor, Statutární město České Budějovice a Všeobecná zdravotní pojišťovna. K materiálnímu zabezpečení sportovních her dále přispěly organizace Besip, Budějovický Budvar, Jednota České Budějovice, Nadace Jihočeské cyklostezky a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Organizačně technická část

Krajská Rada seniorů zajistila zejména zpracování „propozic“ sportovních her, výběr sportovních disciplín a kategorií soutěžících, přípravu „soutěžních listin družstev“ a „soutěžních listin disciplín“, diplomy a jejich vypsání, zdvojení sportovního nářadí pro urychlení průběhu soutěží (v některých případech ve spolupráci se Sportovním klubem policie), prezenci, moderování her, spolupracující subjekty, sponzorské upomínkové předměty, stravovací služby a především účast seniorských sportovců.

Jihočeská krajská organizace ČUS zajistila pamětní medaile „aktivního účastníka her“, poháry, medaile, pohár předsedy České unie sportu pro nejúspěšnějšího sportovce, nářadí ruské kuželky a platby dle dohody.

Sportovní klub policie a klub Veteran Policie ČR zajistily pronájem areálu za sponzorských podmínek, ozvučení areálu, rozmístění jednotlivých sportovišť a další drobné techniccké služby.

Propagace sportovních her

Propozice sportovních her byly umístěny na webové stránky krajské rady, zajištění her bylo projednáno s členskými organizacemi na zasedání KRS, v některých případech i na akcích sdružených organizací. Byl zpracován jednostranně tištěný propagační leták v nákladu 300 kusů. V jihočeském Deníku se uskutečnil rozhovor s předsedou KRS, další 2 propagace v téže tiskovině objednala ČUS. V den konání her uskutečnil Jihočeský rozhlas rozhovor s předsedou krajské Rady a Jihočeská televize zajistila ukázku z probíhajících soutěží.

Vysoká účast družstev svědčí o tom, že se tyto hry dostaly do podvědomí široké seniorské veřejnosti, že vynaložené úsilí organizátorů nebylo zbytečné. Tyto hry byly poprvé skutečně jihočeské neboť účast nebyla závislá především na účastnících jednoho klubu. S výjimkou okresu Písek byly na hrách zastoupeny seniorské sportovní týmy ze všech jihočeských okresů. Ze 43 zúčastněných sportovních družstev bylo 21, jejichž organizace nespadají pod přímé ani zprostředkované členství v krajské radě seniorů. To je pozitivní výsledek úsilí krajské rady ve věci popularizace naší činnosti.

Sportovní část her

Dosud nejmasovějších sportovních her seniorů Jihočeského kraje se zúčastnilo 43 čtyřčlenných družstev a 23 samostatně soutěžících jednotlivců. Celkově tak soutěžilo 195 seniorek a seniorů. Soutěže družstev se uskutečnily v 10 disciplínách: bollo-ball, hod granátem na dálku, hod míčem na koš, ruské kuželky, střelba na malou hokejovou branku, hod míčkem – srážení válečků, hod kroužky na jehlan, hod šipkami do terče, slalomový běh na 60 metrů a štafeta 4×50 metrů. Hod granátem na dálku a slalomový běh na 60 metrů byly hodnoceny také jako soutěž jednotlivců. Speciální soutěží pouze jednotlivců byla navíc 11. disciplína nordic walking. Družstva i jednotlivci se tak mohli zapojit podle své výkonnosti, individuálních i zdravotních předpokladů jak do disciplín méně obtížných, tak i do disciplín atletických. V 7 zájmových a fyzicky méně náročných disciplínách startovalo všech 43 soutěžících družstev. O atletické disciplíny byl překvapivě také velký zájem. Ve štafetě 4×50 metrů startovalo 22 družstev, v hodu granátem na dálku 29 družstev a ve slalomovém běhu na 60 metrů 30 družstev. Potvrdilo se, že seniory nelze podceňovat, že si rádi zazávodí přiměřeným úsilím i v náročnějších disciplínách.

Každý soutěžící účastník obdržel pamětní medaili „aktivního účastníka her“. Kromě toho v soutěžích družstev bylo uděleno 48 pohjárů a v soutěžích jednotlivců 36 medailí a diplomů podle výsledků v jednotlivých disciplínách a soutěžních kategoriích. Za nejúspěšnějšího sportovce byla vyhlášena paní Anna Jerhotová z Městské organizace Svazu důchodců v Českých Budějovicích.

Nejúspěšnějšími družstvy byly v mužích týmy IPA – „páni VETERÁNI“ a Klub vojenských důchodců Prachatice, v ženách týmy Svazu důchodců z Vlachova Březí a tým TJ Sokol Čtyři Dvory z Českých Budějovic. V družstvech smíšeného složení z mužů a žen byly nejúspěšnější týmy Regionálního centra SPV – metodické rady z Českých Budějovic a Domovů Klas z Temelína. Úplná výsledková listina je přílohou tohoto hodnocení.

Pořadatelé byli masovou účastí mile překvapeni, avšak i zaskočeni. Na základě 60 až 80 seniorských sportovců, kteří se zúčastňovali předchozích sportovních her jsme nepředpokládali tak masovou účast. Nicméně jsme dokázali včas zvládnout prezenci a i samotný průběh her. První soutěžní družstva, které prošly soutěžními disciplínami, začaly odevzdávat soutěžní listiny družstva již od 11.45 hodin, soutěže jako celek byly ukončeny do 12.30 hodin. Vyhodnocení umístění soutěžních družstev v jednotlivých 7 zájmových a fyzicky nenáročných disciplínách bylo zvládnuto poměrně dobře. Problémy nastaly zejména při vyhodnocování soutěží atletických disciplín, které byly v soutěžích družstev i jednotlivců rozčleněny do více kategorií. Snaha organizátorů, ocenit co

nejvíce účastníků byla chvályhodná, avšak pro příště bude nezbytné celý tento proces závěrečného vyhodnocení svěřit rychlému počítačovému zpracování. Za tuto chybu se účastníkům omlouváme.

Je nutno rovněž ocenit, že ke zvládnutí sportovní části her přispěli ve funkcích rozhodčích a organizátorů členové Regionálního centra SPV – metodické rady, studenti Vysoké odborné školy a Střední průmyslové školy automobilní a technické a studenti Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity z Katedry výchovy ke zdraví.

Doprovodné akce

Sociálně zdravotní služby byly zajištěny v prostoru startu štafetového běhu. Zde bylo zájemcům měřeno složení těla i krevního tlaku a podávány základní zdravotnické informace. Tuto službu zajišťovaly pracovnice Rekondičního centra Medicína České Budějovice. Na zajištění služeb zdravotního charakteru se též podílelo Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra ČR. Propagačním stánkem své aktivity prezentovala Všeobecná zdravotní pojišťovna.

V kulturní části her zaujalo vystoupení dětského hudebního souboru ze Základní umělecké školy Bohuslava Jeremiáše. Dům dětí a mládeže ve svém stánku zajišťoval několik dovednostních ukázek a soutěží. Zajímavými informacemi se prezentovalo Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství Policie ČR. Nepodařilo se nahradit vystoupení skupiny country hudby, která získala možnost zahraničního zájezdu a měla vystupovat o přestávce po skončení soutěží.

Stravovací služby byly dobře zajištěny. Soutěžící senioři obdrželi při prezenci ovocné balíčky a pití, pro všechny účastníky byl zajištěn oběd. Tyto služby zajišťovala firma GASTRO-karc z Českých Budějovic. V místním bufetu byla možnost nákupu dalších potravin a občerstvení.

Dokumentace her byla zajištěna ve fotografické formě. Na webových stránkách Rady seniorů České republiky v oddíle Jihočeský kraj je kompletní dokumentace her rovněž uložena. Informace bude také publikována v seniorském měsíčníku Doba seniorů 

Programem sportovních her účastníky provázela moderátorka Mirka Nezvalová.

ZÁVĚR

Krajská Rada seniorů Jihočeského kraje oceňuje podporu, která se jí dostala od vedení Jihočeského kraje, České unie sportu, Krajského ředitelství Policie ČR České Budějovice a dalších sponzorů a spolupracujících subjektů. Všichni budou trvale zapsáni v dokumentech zpracovaných k zajištění těchto her, v propagačních materiálech i na webových stránkách Rady seniorů České republiky a krajské rady seniorů. Recipročně budeme jejich poslání a aktivity propagovat v seniorské populaci našeho kraje.

Při organizování budoucích akcí podobného charakteru využijeme získané zkušenosti a poučíme se z věcí, které mohly být lépe zajištěny. V tomto směru uvítáme všechny konstruktivní a dobře míněné připomínky. Děkujeme všem členským organizacím, které svou účastí tyto hry podpořily. Zejména je třeba vyjádřit dík Radě seniorů města Strakonice za mimořádně aktivní přístup.

Výrazně negativní stránkou těchto her bylo to, že vedení českobudějovické organizace Klub Aktiv šíří nepravdivé informace o historii předchozích sportovních her a veřejně vyhlásilo a od svých členů požadovalo bojkot těchto her. Samotní členové tohoto klubu, kteří nepodlehli tomuto nátlaku a her se zúčastnili, vyjadřovali nesouhlas s takovýmto postupem. O pokleslosti takovéhoto rozhodnutí nechť si každý udělá obrázek sám.

Dosavadní kladné hodnocení 4. sportovních her ze strany jejich účastníků je pro organizátory povzbuzující do další práce a přípravy příštího ročníku. Krajská rada seniorů dává na zvážení, zda-li příští ročníky celokrajských sportovních her zajišťovat v užší součinnosti se zastupitelskými orgány nejen kraje, ale i /dříve/ okresních měst. Reprezentace jednotlivých okresů by mohla být jimi rovněž podpořena.

Výsledková listina