Zpráva ze zasedání EURAG a ASAG v Tiraně

Předseda krajské rady seniorů Miloš Vajs při projevu.

Předseda krajské rady seniorů Miloš Vajs při projevu.

Až jednou přijde doba oduševnělých vztahů ve společnosti, bude úcta ke starým lidem samozřejmostí. Nebude již platit, že senioři přežívají na hranici chudoby a životní standard ve stáří bude dostatečný na samozřejmost pohodlného bydlení i obživy a život s programem. Prostoduché posměváčky, kterým dnes přijde směšné, že naše generace stála v šedesátých letech frontu na pomeranče, frajírky, tvrdící, že se nikoli „pracovalo, ale chodilo do práce“, ty všechny umlčí každý soused, jako trapné. Pro Radu seniorů ČR zbydou pak jen témata zábavná, například jak zorganizovat zajímavé zájezdy, sportovní soutěže nebo kulturní programy. Společnost bude vědět, že blahobyt, ve kterém žije, je zásluhou předchozích generací, které to neměly tak lehké.

Zatím však je taková doba ještě daleko. Rada seniorů i Svaz důchodců má plné ruce práce, jak napravit křiklavé nespravedlnosti. Není to jen navrhování zákonů a oslovování politiků u nás, je to také přispívání do kampaní mezinárodních. S různou mírou relativních výhod a nevýhod jsou na tom senioři v mnoha státech podobně. Hlásíme se proto k mezinárodní asociaci EURAG, na jejíž zasedáních jsme se zúčastnili v posledních 3 letech již čtyřikrát. Letos tomu tak bylo v albánské Tiraně ve dnech 25.- 28. dubna. Zastupoval nás předseda Svazu důchodců ČR ing Oldřich Pospíšil, generální sekretářka EURAG ing Dana Steinová, která je současně předsedkyní Krajské rady seniorů hl. m. Prahy, a po jednom delegátovi za RS ČR a za Svaz důchodců. Vlastní schůze delegátů ze 13 zemí byla připojena ke konferenci albánské ASAG (Albanian Society for All Ages). Ta prvního dne v jednacím sále albánské Akademie věd mapovala jednak dosažené, ale hlavně požadované, kroky ke zvelebení života albánských důchodců.

Organizátorka konference, paní Mira Pirdeni dokázala svolat řadu vládních činitelů z oblasti sociální politiky, práva i zahraničních věcí. Po celou konferenci byl s námi také starosta Tirany. President EURAG, Dirk Jarré (obr. 1.) jejich zásluhy vysoce vyzdvihl. Zajímavé vystoupení podala také docentka sociologie Merita Xhumari, jejíž brožovaná monografie o důchodové politice v západním Balkánu (Albánie, Macedonie, Kosovo) se na jednání rozdávala. Velmi humánní přednes měl Albánský ombudsman Igli Totozani, který se vyjádřil velmi procítěně o tvrdosti života pro lidi, kteří v důsledku chudoby pouze přežívají. Izraelský delegát (který mimochodem pobírá důchod 2200.- Euro měsíčně), vyložil, jak si Izraelští důchodci zajistili ministerské křeslo pro potřeby seniorů ve vládě. „Rights – you cannot get, rights must be taken! (Práva nedostanete, ta si musíte vzít!)“ zdůraznil. Údaje z francouzského příspěvku Monique Epstein (1250.- Euro jako minimální důchod) kontrastovaly se zprávami z Macedonie, kde velká část starých lidí musí žít za 150-300.- Euro měsíčně.

České příspěvky jsme na konferenci pronesli tři. Ing Dana Steinová podala nové zprávy o výsledcích Tréninkového centra EURAG pro zlepšení paměti. V ČR máme jí vyškolených trenérů paměti již 1700, ve světě přes 300. Zaměřila se na efekt, který při zlepšení paměti činí seniory sebevědomějšími a nezávislými. Její kurzy trenérů paměti se šíří na východ i na západ do dalších států. Jeden z posledních výsadků této kampaně zamířil např. velmi úspěšně do Nepálu.

Předseda Krajské rady seniorů Středočeského kraje Miloš Vajs (obr.2) promluvil v brilantní angličtině o podstatě chudoby a jejím dopadu na staré lidi. Z chudoby vyplývá neúčast na životním stylu, který kromě standardu lidské důstojnosti tříbí také duševní angažmá v zajímavých a vynalézavých aktivitách. Hlad, podvýživa, snížení imunitní obrany, rezignace, snížení hygienického standardu – to vše jsou kruté dopady finanční nouze a špatně zajištěného stáří. V České republice se podle statistického úřadu nachází ve stavu extrémní nouze 400 000 osob. Chudobou ohrožených však statistický úřad shledal v loňském roce 1 022 300 jedinců. Tento stupeň se definuje od hranice pod 60% středního přijmu na 1 osobu v domácnosti. Příčinou jsou hlavně stále stoupající ceny základních potravin a prostředků k životu, při hanebně stagnujících důchodech. Nejsme ještě tak daleko jako chudoba seniorů v Rumunsku a Bulharsku, ale důvodů se ozvat je již dosti! Vůbec nejchudší Evropský stát je právě místo konání konference, totiž Albánie. Vadné mezigenerační vztahy, neadekvátní politika vlády, netečnost k palčivým problémům chudých lidí – to jsou prvky, přinášející starým lidem život na okraji společnosti, opuštěnost a zoufalství, bezdomovectví, nemoci a sebevraždy. V Albánii jako v mnoha jiných státech! Sociální zranitelnost jde ruku v ruce se zranitelností zdravotní, kde se ještě finanční nedostatky umocňují. Řečník uvedl také data z Českých anket: 3/4 Čechů se domnívají, že stávající hladina starobních penzí je u nás nedostatečná, 3/5 pokládají stávající penze za nedostatečné i na pokrytí základních potřeb. Žít za průměrných 390.- Euro měsíčně je pro české seniory často nezvladatelné. M. Vajs označil problémy chudoby starých lidí za celoevropské. Citoval přehledy, podle nichž od r. 2010, kdy byl zahájen program proti krajní chudobě, stoupl! počet chudých o 10 milionů – na nynějších 124 milionů. Končil citací José Manuela Barroso „….pevně věřím, že eradikace chudoby je možná během jedné generace. Mám vizi o světě, kde každý žije v důstojnosti a prosperitě, s přístupem k čisté vodě, …..k energii, vzdělání i zdravotním službám; o světě, kde lidská práva jsou všeobecně respektována a kde je udržitelný vývoj.“

MUDr. Pavel Kalvach mluvil o „Důležitosti sociální spravedlnosti ve zdravotnictví pro seniory“. Vyšel ze zkušenosti, kterou jsme měli s široce dostupným, plně solidárním zdravotnictvím socialistické éry. Na cestě k individualismu, zbožňování tržních principů a zdůrazňování podnikatelského zisku (v nemocnicích i soukromých praxích se nepřetržitě všechno přepočítává na výhody příjmu) se oslabila solidarita natolik, že mnozí staří lidé nemají finance, aby se domohli řádného ošetření a léků. Přes tento negativní trend jsme pořád ještě v ČR na tak vysokém stupni pojistného zabezpečení, že můžeme být naprosté většině států světa příkladem. Kopírovat však obsolentní pojišťovací systémy bezohledných formací jako např. USA, by se nám mohlo silně vymstít. Zaznělo zde i varování, že zahánět lidi do krajní chudoby přináší společnosti zlo vzájemné nenávisti, se všemi dopady na podvody, protesty, kriminalitu a nakonec revoltu. Přednáška Tiny Tambaum z Estonska, podobně jako ještě některé další, se zaměřovala na ulehčení podmínek života starých lidí např. umístěním dostatečného počtu laviček do měst a podobně.

Náplň prvního dne měla posloužit hlavně posílení kampaně organizace ASAG za naplnění potřeb seniorů v Albánii. Pokračování čistého zasedání EURAG druhého dne řešilo otázky samosprávy, otázky jednání ve spřátelených Evropských organizacích a směry jednání presidenta EURAG v Bruselu. Za dva nové vicepresidenty EURAG byl zvolen jednak český delegát Miloš Vajs (gratulujeme!), jednak holandský delegát Jaap van der Spek (obr.3). Příští zasedání EURAG, pod hlavní organizační taktovkou ing Dany Steinové, bude v Praze na počest Mezinárodního dne seniorů 1. – 4. října 2014. Záměr na uskutečnění velkého koncertu v Obecním domě dne 4. října odpoledne, dá tomuto setkání velmi slavnostní ráz.

 

Pavel Kalvach