INFORMACE O 2. SJEZDU RS ČR, o.s.

Sjezd se uskutečnil dne 17. května 2013 v Praze. Ze 160 delegátů s hlasem rozhodujícím, delegovaných krajskými a městskými radami seniorů a organizacemi s celostátní působností se sjezdu zúčastnilo 155 delegátů, t. j. téměř 97 %. V tomto směru byla oceněna vysoká disciplinovanost delegovaných seniorů. Jihočeský kraj měl stoprocentní účast. Za jihočeské seniory se sjezdu zúčastnil:

Miroslav Bojanovský – za Radu seniorů města Prachatice

Marie Hadravová – za Radu seniorů města Vimperk

Zdena Hrůzová – za Krajskou radu Svazu důchodců ČR

Jan Kolář – za Seniorský senát města České Budějovice

Otakar Michal – za Klub vojenských důchodců Bechyně

Václav Minařík – za Krajskou radu seniorů

Jaroslava Nováková – za Krajskou radu seniorů

Libuše Oulehlová – za Krajskou radu seniorů

František Svoboda – za Klub vojenských důchodců Č. Budějovice

 

Sjezd zhodnotil přístup orgánů Rady seniorů ČR k plnění programových priorit a dalších úkolů, stanovených před čtyřmi roky prvním sjezdem. Strategickými prioritami bylo:

 

a/ Docílení zvýšení náhradového poměru, tj. průměrného starobního důchodu na

úroveň 45 % průměrné hrubé nominální mzdy.

 

Ve výchozím roce 2008 byla tato hodnota na úrovni 39,9 %. V roce 2011 bylo dosaženo 43,3 %. Tato hodnota v roce 2012 poklesla na 42,8 % a v dalších letech bude opět klesat, pokud nedojde ke změně příslušných právních předpisů. Tento úkol se tedy podařilo přechodně zabezpečit jen částečně, a to z důvodu vládou přijímaných opatření.

 

b/ Zabezpečit vhodné a důstojné bydlení všem seniorům v České republice i po

přechodu na smluvní nájemné

 

K zajištění dostupnosti nájemného bydlení byly Radou seniorů uskutečněny: sociologický výzkum „O dostupnosti přiměřeného nájemního bydlení seniorů v hlavním městě Praze“ a celostátní konference „O nájemním bydlení seniorů v České republice“. Ministerstvu pro místní rozvoj a Ministerstvu práce a sociálních věcí byly předloženy 4 legislativní návrhy k vyřešení nedostatečné funkčnosti sociálních dávek na bydlení a dokument „Návrhy na posílení sociální ochrany seniorů z nájemních bytů“. Ministerstvu pro místní rozvoj pak bylo ještě předloženo stanovisko k „Bytové politice České republiky do roku 2020“. O konkrétních opatřeních je vedena diskuze na úrovni zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace a s příslušnými ministerstvy. Rada seniorů bude usilovat o provedení zákonné úpravy těchto požadavků.

c/ Zabezpečit dostupnost kvalitní zdravotní péče všem seniorům i po reformě

zdravotnictví

Rada seniorů zpracovala a Ministerstvu zdravotnictví předložila stanoviska k pěti návrhům zdravotní reformy. Také v tomto případě aktivity Rady budou muset pokračovat, neboť zdravotní péče se stává pro mnohé seniory obtížně dostupnou.

Závěrem:

Rada seniorů ČR plnila své legislativní, iniciativní a kontrolní aktivity ve vztahu k partnerským subjektům v zájmu obhajoby oprávněných potřeb seniorské populace. Vedle některých splněných úkolů nadále zůstává úsilí za vytváření podmínek pro kvalitní život seniorů rozhodujícím úkolem dalšího období. Důvodem je, že ne vždy se setkáváme se vstřícností a pochopením vyjednávajících partnerů. Důsledky přetrvávající krize, kterou jsou zdůvodňována mnohá přijímaná opatření, nesmí být trvale přenášeny a řešeny na úkor seniorské generace, která tento stav nezavinila.

Určitou nadějí a posilněním pro seniory se stala na sjezdu vystoupení přizvaných hostů. Ti vystupovali z hlediska pochopení současné situace seniorů a nastínění možných východisek.

Prezident České republiky Miloš Zeman kritizoval současný mediální obraz seniorů předkládaný sdělovacími prostředky. Senioři jsou vykreslováni jako skupina, která žije na úkor ostatní společnosti, přitom skutečnost, že současní senioři vytvořili rozhodující část bohatství společnosti se zamlčuje. Dále upozornil, že může dojít ke 14 % ztrátě na státním důchodovém účtu, pokud bude realizován 2. pilíř důchodové reformy. Vznesl názor, že valorizace důchodů by neměla rozdíly nadále prohlubovat, že by měla být pro všechny starobní důchodce jednotná. Rovněž navrhuje, aby církev část z církevních restitucí věnovala na budování hospiců.

Předseda senátu Milan Štěch se vyjádřil, že důchodci a mladé rodiny jsou obětí restitucí, daňových, zdravotnických a jiných reforem. Zastavit tento trend lze jedině tím, budou-li zastupitelské orgány, kde se o věcech rozhoduje, složeny ze zástupců, kteří nebudou dávat v předvolebních kampaních jen plané sliby.

Podobně hovořili i předseda ČMKOS Miroslav Zavadil, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda KSČM Vojtěch Filip, předseda asociace krajů Michal Hašek a další hosté a delegáti sjezdu. Na sjezdu vystoupili rovněž zahraniční účastníci ze Slovenska a Rakouska.

Zájemce o další informace z 2. sjezdu Rady seniorů České republiky odkazujeme na červnové vydání měsíčníku Doba seniorů a na webové stránky Rady seniorů ČR: www.rscr.cz

Zpracoval: Jan Kolář