Zlatá korunka pro Hradec Králové

Jedna z největších akcí Rady seniorů v roce 2019 proběhla 18.listopadu v prostorách Pavilonu A Výstaviště Flora. Nabitý sál sledoval souboj čtrnácti dam o titul Babička roku 2019. Porotu nakonec nejvíce oslovila jedenadevadesátiletá Jarmila Chudobová z Hradce Králové. Velkou zásluhu na úspěchu akce mají sponzoři a partneři akce a také partner mediální TV Šlágr, který se navíc zapojil se svými umělci do programu, což senioři kvitovali. Díky si beze sporu zaslouží i předsedkyně krajské Rady seniorů Olomouckého kraje Milena Hesová a dobrovolníci z řad olomouckých seniorů a seniorek.

Úderem jedenácté přišly ty nejdůležitější – soutěžící babičky se svým doprovodem z řad rodinných příslušníků a předsedů jednotlivých krajských Rad rady seniorů. Po poledni otevřeli organizátoři hlavní vchod, začali přicházet i diváci. Vzhledem k tomu, že se na akci poprvé vstupenky prodávaly, nedokázal nikdo odhadnout, jak bude sál pro 1000 diváků zaplněn. Nakonec bylo diváků tolik, že bylo třeba přidat židle a dokonce neplánovaně otevřít i místa na balkoně. Krátce před začátkem dotazili i členové poroty -  hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, poslankyně Alena Gajdůšková, primátor Prostějova František Jura, senátor Miroslav Adámek či předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes a místopředseda Milan Taraba. Dodejme jen, že pozváni byli všichni hejtmani i pražský primátor, ale někteří se omluvili a někteří bohužel ani nereagovali.

Po jedné hodině  moderátorské duo  Vratislav Měchura – akci odstartovali. Stalo se. Jmenovitě přivítali významné hosty i babičky a pak se představil taneční soubor Hanačka. Po něm byla  na řadě první disciplína – rozhovor s moderátorem, kde jednotlivé adeptky odpovídaly zejména na otázku, kdo a proč je do soutěže přihlásil, jak se jim líbí a co jim přinesla. Každou babičku přivedl na pódium její patron z řad umělců TV Šlágr. Patroni přitom byli vybíráni tak, aby k babičkám takříkajíc seděli – měli tedy nějaké společné zájmy či průsečíky.Zatímco se babičky v zákulisí připravovaly na druhou soutěžní disciplínu, patřilo pódium umělcům z TV Šlágr. Publikum zpívalo s rukama nad hlavou a někteří odvážlivci se dali i do tance. Druhá disciplína se jmenuje Ukaž, co umíš a i tentokráte byla nadmíru zajímavá. Babičky recitovaly klasiky i vlastní tvorbu, zpívaly, a to i bez hudebního doprovodu, diváci se mohli dozvědět, jak se dělají kraslice a kolik času to zabere, viděli snímky z cest jako od profesionála, vystoupení mažoretek, silové cvičení a došlo dokonce i na ochutnávku vlastních výrobků – frgálu a slivovice. Opět následovalo vystoupení zpěváků, zatímco babičky se chystaly na módní přehlídku, kterou slovem vtipně doprovodil moderátor.Pak už se sčítaly výsledky, mezi tím bylo zastaveno hlasování veřejnosti o Babičku sympatie. Tento titul získala Zdenka Floriánová z Jihočeského kraje. Zvláštní ocenění se dočkala i nejstarší soutěžící, Jarmila Chudobová z kraje Královéhradeckého. Obě si pak na pódiu spolu s umělci TV Šlágr s chutí zatancovaly, za což sklidily obrovské ovace. Poté se všechny soutěžící se seřadily na pódiu a převzali dárky partnerů soutěže, které byly určeny všem, například od města Olomouc, od společnosti Labeta, od společnosti Olma či od Rady seniorů ČR – celoroční předplatné časopisu Doba seniorů. Ceny předávali zástupci společností spolu s hejtmanem Oklešťkem.

Hejtman pak také spolu s předsedou Rady seniorů dekorovali dámy, kterým podle poroty patřila šerpa a korunka. Na třetí místo dali porotci Miloslavu Bálešovou z Ústeckého kraje, druhé místo přisoudila porota zástupkyni Olomouckého kraje Marii Záhorové.  a historicky první babičkou roku se stala  jedenadevadesátiletá Jarmila Chudobová z kraje Královéhracedkého, kterou ocenění dojalo natolik, že se před zaplněným sálem rozplakala.

K publiku pak promluvil ještě jednou hejtman Olomouckého kraje i předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes, který ocenil zejména úroveň akce a práci Mileny Hesové a jejího týmu, všem od srdce poděkoval. Každé z oceněných dam pal ještě jednou zazpíval její patron a tím celý pět hodin trvající program skončil.

Pro úplnost dodejme, že si babičky odnesly spousty cen, a ve hře byly i zájezdy – pobyty v hotelu Brdy, v hotelu MAS i cesta na Djerbu, všechny dámy pak dostakly roční předplatné časopisu Doba seniorů, a to díky podpoře Nadace ČEZ.

.

 

PARTNEŘI A SPONZOŘI AKCE

Olomoucký kraj

MPSV

Arriva

Labeta

Age centrum

Město Olomouc

Hotel MAS

Hotel Brdy

Fantasy Travel

CK za sluncem

Olma

FIT Úsovsko

Nadace ČEZ