V Mostě oslavili Mezinárodní den seniorů

 

 

 

 

 

 

Vzduch byl sice studený, ale sluníčko sobotního rána v Mostě svítilo a jakoby zvalo na náměstí před radnicí, kde od časných ranních hodin panoval čilý ruch. Připravovaly se tu oslavy Mezinárodního dne seniorů a také farmářské trhy,  což bylo spojení, které si mnozí z těch, kteří si sem našli cestu, pochvalovali.

Předseda krajské Rady seniorů Alois Malý přiznal, že měl trochu obavy z toho, že na zahájení budou spolu s náměstkyní primátora Ing, Markétou Starou a předsedou Rady seniorů ČR dr. Zdeňkem Pernesem mluvit k hrstce přítomných. Jeho obavy byly ale liché. Zdá se, že oslavy seniorského svátku, které se letos konaly po čtvrté, mají své příznivce. Tradice, kterou s krajskou Radou seniorů založilo současné vedení města, se líbí a táhne. O tom svědčila i místa před pódiem, která byla  i ráno z velké části obsazena.

Po zahájení se rozběhl kulturní program, v němž se sympaticky střídaly generace. A tak Mostečané zpívali s dechovkou, tleskali tanečnímu vystoupení dětí, obdivovali vitalitu litvínovských sokolek – seniorek, bavili se u retro módní přehlídky. Zaujala i dvě taneční vystoupení vietnamské menšiny. Aplaus, který nejprve ženy a po nich i dívky sklidily, byl jasným důkazem, že Most není zcela jistě město xenofobní, jak se může občas zdát. Že místní lidé nemají problém s národnostními menšinami – ostatně – akce se zúčastnili třeba i místní Maďaři, a že pokud mluví o potížích s nepřizpůsobivými občany, nenaráží prvoplánově na jinou národnost či barvu pleti…

V průběhu dopoledne korzoval na náměstí a bavil se s lidmi iprimátor města Mgr. Jan Paparega se svými náměstky Ing. Markem Hrvolem a Ing. Markétou Starou. Vrcholem zdařilého dopoledne pak bylo vyhlášení několika soutěží a předání cen. Ocenění si přišli převzít vítězové soutěže z historie, kterou město uspořádalo ke 100. výročí vzniku republiky i tři úspěšní luštitelé křížovky z místních seniorských listů. Dárky převzali také senioři. kteří bojovali na III. Mezinárodních sportovních hrách seniorů v Olomouci.

I když se slunce chvílemi schovalo za mraky a foukal studený vítr, dobrou náladu přítomným to nezkazilo a oslavy si opravdu užili.