Osmdesátiletý průvodce DOV oceněn

Nadace Charty 77 ve svém projektu Senzační senioři (SENSEN) již počtvrté předala na Mezinárodní sen seniorů ceny Senior roku 2016 nejlepším seniorským klubům i jednotlivcům z celé České republiky. Slavnostní akt se uskutečnil v Pražské křižovatce 1. 10. 2016 pod záštitou paní ministryně PSV Michaely Marksové a za účasti předsedkyně Nadace D. A V. Havlových Vize 97 paní Dagmar Havlové.

Cílem projektu je podpora seniorů jako nedílné části naší společnosti a zdůraznění výjimečných výkonů, zásluh a prezentace jejich činorodé práce široké veřejnosti. Z celkového počtu 129 nominací byl mezi 8 nejlepší seniory vybrán také zástupce z našeho kraje, 80 tiletý Jiří Hrubý z Ostravy – Poruby, který byl oceněn zejména za neúnavnou propagaci dalšího vzdělávání seniorů. Stál u zrodu internetového vzdělávacího centra pro seniory (Společnost senior Ostrava), v němž celé desetiletí vyučuje seniory základům výpočetní techniky, jako posluchač i lektor Virtuální U3V PřF Ostravské univerzity se podílel na založení Univerzitního klubu seniorů a byl jeho prvním předsedou, a brzy po vzniku Národní průmyslové památky Dolní oblast Vítkovice se stal jedním z prvních jejích průvodců, kde zajímavou a přitažlivou formou seznamuje návštěvníky areálu s historií výroby železa a oceli veVítkovických železárnách a dobývání uhlí v dole Hlubina.

Ing. Marcela Vyskočilová, která za nominanta z DOV p. J. Hrubého doprovázela do Prahy, napsala současnému výboru Univerzitního klubu seniorů mj.: „… Bylo mi velkým potěšením strávit krásný den v doprovodu tohoto svižného osmdesátníka a zúčastnit se s ním velice reprezentačního předávání cen Senior roku 2016. Jsme velice ráda, že se pan J. Hrubý dostal v tak velké konkurenci mezi ty nejlepší v ČR, což si bezesporu zasluhuje. Vždyť svým poctivým a odpovědným přístupem ke své průvodcovské činnosti v našem DOV je velkým příkladem ostatním a mnohem mladším spolupracovníkům.“ Mezi návštěvníky, které pan J. Hrubý nedávno provázel,byl známý moderátor, herec a hudebník pan Marek Eben, který rovněž oceňoval vysoce odborný a zajímavý výklad při prohlídce vysoké pece, vč. Tower Boltu (viz. foto s M. Ebenem v Bolt café).

Autor: Jiří Bárta