Smažení vaječiny 2025

Vaječina – to jsou vlastně míchaná vajíčka, jako rychlý, chutný pokrm plný bílkovin. Kde se tradice smažení vaječiny vzala? Vychází zřejmě z křesťanského svátku zvaného Letnice kdy si věřící připomínají seslání Ducha svatého na apoštoly o Ježíšově zmrtvýchvstání a slaví se 50 dní po Velikonocích. Jako většina křesťanských svátků je i tento u nás doprovázen lidovými zvyky jako jsou – čištění studánek, jízdy králů a zejména na Severní Moravě právě smažení vaječiny. Prý ho sem přinesli Valaši a získal u nás velikou oblibu. Dnes “smažení vaječiny” slouží k tomu, aby se lidé spolu setkali, pochutnali si na poctivé vaječině se špekem, cibulkou, posypané pažitkou na čerstvém chlebu a zapíjené pivem. Přesně za tímto účelem se sešli v tomto týdnu jak členové Kroužku krojovaných horníků František – ve “svém” muzeum “Historie psaná uhlím” v Havířově, tak také členové Klubu důchodců Dolu František – v Domečku v Horní Suché. Ti první vzhledem k menšímu počtu účastníků (20) “smažili” jen ze 66 vajíček. V Domečku se sešlo 111 členů což si vyžádalo plných 300 vajíček, ovšem poměrově to vychází přibližně stejně. V obou hornických kolektivech to byly opravdové kulinářské hody a vládla vynikající nálada. Navíc se v zahradních prostorách Domečku ozývala hudba a zpěv tria- harmonikáře Lojzy, kytaristy Bohuše a Karlův ozembuch. Počasí nám přálo, obě akce se vydařily a tradice byla dodržena. Zdař Bůh dalším klubovým akcím.

Vilém Uher , předseda Koordinačního výboru hornických důchodců OKD