Vycházka do hradeckých lesů

Náš LKŽ a ČRS uspořádal poslední silvestrovský den vycházku do hradeckých lesů. Nasadili jsme si čepice v barvě trikolory, které děvčata sama upletla. Naše zastávka byla v bufetu U vlka, kde majitel Jan Mrázek opékal výborné kýty. Musel se se svým kolektivem dost ohánět, protože pěkné počasí vylákalo ven spoustu Hradečáků. Kýta neměla chybu, všichni jsme si moc pochutnali. Na závěr vycházky jsme si dali malou štamprličku a připili si hlavně na zdraví a ať se v novém roce zase scházíme.

Abychom naši aktivitu neporušili, tak hned 4. ledna jsme se sešli v Jiráskových sadech u soutoku Labe s Orlicí a pak přešli do Muzea východních Čech. Zde jsme shlédli stálou expozici Cesty města, která je věnována historii města od pravěku až po období první republiky. Další část byla věnována vojenským letištím v Pardubicích a v Hradci Králové, to zajímalo nejvíce naše muže a v suterénu se nám líbila výstava, která pojednává o hradeckému četnictvu pod názvem Četnické humoresky v Salonu republiky. Moc pěkné, doporučujeme dalším zájemcům.

No a do třetice jsme jeli další den čtyřmi auty do nedalekých Libišan, abychom si prohlédli krásně vyzdobený rodinný dům, na kterém bylo rozsvíceno přes 160  tisíc LED žároviček. Na velkolepé výzdobě pracují jeho obyvatelé už nod září a svítí večer čtyři hodiny přes celý advent až do Tří králů. Viděli jsme dřevěná zvířátka, betlém se zvířátky, mini vesničku a spoustu světýlek, přičemž většinu z toho sama majitelka domu vyráběla se svým partnerem. Obdivovali jsem jejich trpělivou práci. Na závěr jsme si pochutnali na jejich výborném punči. Za rok se tam vrátíme, až napadne sníh, to více vynikne kouzlo vánočního času.

Vše hezké Vám přeje Hanka Žatečková