Historie je koníčkem seniorů Pardubického kraje

Městská organizace seniorů z České Třebové ve spolupráci s Radou seniorů Pardubického kraje připravila pro své členy, seniory z Poličky, Brandýsa nad Orlicí, Chrudimi a Pardubic skutečně nevšední zážitek, když 23. září uspořádala zájezd do Středočeského kraje. Účastníci se dlouhou cestou určitě nenudili. Po celou dobu byli seznamováni panem Berounským s historií a současností měst i míst, kterými jsme projížděli. Zajímavé informace ze vzdálených i současných dějin se tak dozvěděli o Pardubicích, Hradci Králové, Hořicích, o Jičíně, Sobotce především o Mladé Boleslavi. Tam jsme navštívili muzeum automobilů slavné značky ŠKODA, které není zaměřené pouze na zájemce o techniku. Muzeum představuje totiž nádhernou ukázku umu a fortelu našich předků i našich současníků. Ti za více než 120 let vytvořili nevídanou tradici, prokázali konkurenceschopnost a nadšení a též projevili sportovního ducha, když s touto značkou dokázali vítězit v různých automobilových soutěžích po celé Evropě. V Mladé Boleslavi jsme nemohli minout letecké muzeum. Připomíná časy slavných konstruktérů z počátků letectví, včetně významného leteckého konstruktéra z Pardubic, Evžena Čiháka.

Pak jsme se přejeli do Staré Boleslavi a navštívili místní kostel Nanebevzetí Panny Marie, ve kterém je uložena významná křesťanská relikvie Palladium země české. Odtud jsme procházkou došli k bazilice svatého Václava, která stojí na místě raně románského kostelíka Kosmy a Damiána, u jehož dveří byl zavražděn přemyslovský kníže Václav. Toto místo má úžasného génia loci, umocněného příběhy úsvitu českých národních dějin. Celou naši pouť jsme zakončili prohlídkou renezančního zámku v Brandýse nad Labem, který byl po několik staletí letním sídlem habsburských panovníků na českém trůně.

Zvláštní poděkování všech účastníků patří hlavním organizátorům Miloslavě Kroftové z České Třebové a Vladimírovi Berounskému z Pardubic.