Devátý ročník „Běhu míru Kladno – Lidice“

Středočeská krajská Rada seniorů pořádala 19.7.2021 již 9.ročník Běhu míru Kladno-Lidice, kterým její účastníci uctili památku zavražděných obyvatel Lidic v roce 1942. Před covidovou pandemií měla akce charitativní charakter. Částku z dobrovolného startovného, jsme věnovali škole Korálek pro hendikepované děti.

Ani letos jsme ale nemohli akci v obvyklém rozsahu pořádat – běh sportovců – atletů, veřejnosti, dětí, s koloběžkami a zejména senioři, ale omezili jsme se na seniory, kteří pochodují se stejným cílem v rámci akce “5 tisíc kroků pro zdraví”, kterou vyhlásila právě Krajská rada seniorů Středočeského kraje. Touto akci se chceme dostat do všech krajů ČR a tím rozpohybovat seniory.

V letošním roce, stejně jako v roce předešlém, jsme museli rovněž vypustit doprovodný program, ale náš cíl – položit kytičky k sousoší Památníku lidických dětí v cíli Běhu míru – splníme! A to byl náš cíl, který jsme s hrdostí všech zúčastněných naplnili.

Počasí, zejména sluníčko nám přálo víc, než jsme si sami přáli. Mnohé přihlášené ze zdravotních důvodů odradila předpověď na více než 30 stupňů tepla, přesto se na startu sešlo více než sto nadšenců převážně seniorského věku. Pořadatelé se o účastníky postarali se vší zodpovědností – s doprovodem zdravotnické služby, velmi ochotných a citlivých záchranářů, kteří povzbuzovali, radili, ale nebylo třeba zasahovat. Za to jim velké dík. Doprovod Policie ČR zajišťoval bezproblémový pochod od startu letošního ročníku z obce Hřebeč a doprovázel až do Lidic. Našli se i tací, kteří si trasu proběhli ve svém tempu. V cíli všechny čekalo příjemné chladivé občerstvení, potlesk a hold veřejnosti i samotných účastníků, představitelů a zástupců pracovníků Památníku Lidic a několika dalších pozvaných hostů, včetně České televize, která průběh akce natáčela a na Čt-24 ve třech časových intervalech odvysílala.

Celou – téměř celou trasu Běhu míru Kladno – Lidice, po zvážení a domluvě, absolvoval pro zachování všech zvyklostí a propozic akce i pro příští roky, jen hlavní pořadatel, ředitel závodu a předseda Krajské rady seniorů Středočeského kraje Miloslav Vajs, který také promluvil před položením kytic u Památníku lidických dětí.

Právě jemu patří největší poděkování (společně s celým výborem KRS Stč. kraje) za přípravu a zajištění „Lidické“ akce a další myšlence – rozpohybovat seniory akcí “5 tisíc kroků pro zdraví”. Právě tento den byl účastníkům rozdáván odznáček s tímto názvem a z dnešním datumek.

Věříme, že příští 10. jubilejní ročník „Běh míru Kladno – Lidice“ již proběhne i za účasti ostatních pozvaných významných hostů a aktérů, včetně vážené paní hejtmanky Středočeského kraje a bude tak pokračovat tradice z předchozích let.

Miroslav Červinka st.

foto: Alžběta Hájková