Senioři vrátili sportu podstatu – radost z pohybu a vzájemného setkání

Již po páté se letos sešli na stadionu TJ Lokomotiva v Olomouci senioři, aby poměřili své síly.

V. krajské sportovní hry seniorů Olomouckého kraje 2020 mají své vítěze. I přes obavy a strach z ohrožení Covid 19 se přihlásilo nečekaně 35 družstev, jedno družstvo za Slovenska, které dorazilo již v předvečer sportovních her. Společná večeře a následný turnaj v Bowlingu byly úžasnou příležitostí  utužení přátelské, několikaleté  spolupráce Krajské rady seniorů Olomouckého kraje s Jednotou důchodců Slovensko.

Do Olomouce přijelo na dvě stě sportovců, kteří se utkali v celé řadě disciplín. Jejich snahou nebylo pokoření světových rekordů ale především touha překonat sama sebe a ukázat, že i v pokročilém věku vítězí hlavně radost z pohybu a společného setkání. Seniorské hry jsou důkazem toho, že i v pozdním věku si lidé mohou užívat života na plno. Zájem nás nepřekvapil ale určitě potěšil. Hry proběhly tradičně pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje pana Ladislava Oklešťka a pozvání přijali také předseda Rady seniorů ČR Dr. Zdeněk Pernes, náměstci hejtmana Ing. Pavel Šoltys a Ing. Milan Klimeš, senátor Mgr. Miroslav Adámek, primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, Matina Galbová – ředitelka Anděl na drátě, MUDr. Dagmar Malotová a další.

Slavnostní nástup borců doprovodily dětské mažoretky z Olomouce, dále pak seniorské mažoretky 80+ z Hrabišína a Poupata ze Skrbeně. Následovala zdravice pana hejtmana, hostů, gratulace předsedkyně KRS Olomouckého kraje předsedovi RS ČR k jeho životnímu jubileu, slib rozhodčích a rozcvička sportovců.

Pětičlenná smíšená družstva soutěžila například v hodu na koš, v šipkách,ve štafetovém běhu, v baloballu, kop na branku a další. Her se zúčastnili senioři, kterým bylo více jak 60 let, dva nejstarší – paní Vašičková z Těšetic a pan Bachorec z Hranic – oslavili 80 narozeniny. Jako poděkování za účast  při jejich úctyhodném věku získali voucher od Anděla na drátě- hodinky, které vás hlídají 24 hodin denně. Cenu převzali z rukou ředitelky Anděla na drátě paní Martiny Galbové.

Zlato získali seniorští borci ze seniorského klubu Zábřeh, stříbrný pohár bude zdobit kancelář krajské Rady seniorů – družstvo sportovců vedené kapitánem Vladimírem Krušinou a bronz odvezli slovenští přátelé z JDS Slovensko – svěřenci krajské předsedkyně Mgr. Anny Petričové – Prešovský kraj. Všichni ostatní byli čtvrtí a odvezli si pamětní medaile, propagační dárky KRS a skvělou náladu. Kdo ze zdravotních důvodů nemohl sportovat alespoň fandil. Čas pro spočítání výsledků využila country kapela vedená Zdenkem Kajmanem, která rozezpívala celou tribunu a roztančila sportovce. Hry proběhly za zpřísněných bezpečnostních opatření, na čerstvém vzduchu, roušky do budovy byly samozřejmostí, desinfekce na každém kroku a pod odborným lékařským dozorem vedený MUDr. Dagmar Malotovou, medicinskou ředitelkou AGE CENTRA v Olomouci.

Krajská rada seniorů Olomouckého kraje děkuje všem seniorům za účast a skvělou disciplinovanost, byli jste úžasní! Touto cestou také děkujeme krajskému vedení v čele s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem za podporu, záštitu i účast. Velké poděkování patří parnerům a sponzorům, jmenovitě Hotel MAS Sezimovo Ústí, Anděl na drátě, Ondrášovka, Ústecko -Klopina ,ČEROZ-Velká Bystŕice, Pojišťovna 211, AGE CENTRUM -Olomouc, Moravský senior, SeniorPas, bez vás by to bylo hodně těžké, děkujeme za důvěru a podporu. Závěrem poděkování TV Morava, České televizi, rozhlasu, tisku… Děkujeme, že s námi tvoříte naše tradice. Všem přejeme pevné zdraví a těšíme se na setkání na dalších super akcích krajské Rady seniorů Olomouckého kraje.

Závěrem si dovolím jedno velké osobní poděkování celému organizátorskému týmu krajské Rady seniorů Olomouckého kraje, všem členům, rozhodčím a dobrovolníkům, kteří se podíleli velmi intenzivně a zodpovědně na přípravě a realizaci oblíbených sportovních her seniorů i v tak těžké době, jako je právě teď.

 

Milena Hesová

Předsedkyně KRS Olomouckého kraje

Poradkyně hejtmana

Výsledková listina

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3156405-sportovci-z-rad-senioru-opet-dorazili-do-olomouce-zavod-byl-kvuli-koronaviru

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10253066674-zpravy-ve-12/220411012000806/