Setkání táborských seniorů se senátorem

Ve čtvrtek 28. listopadu se 54 seniorů vydalo autobusem z Tábora do hlavního města na prohlídku našeho senátu. A nejen na ni. Z podnětu předsedy Městské rady seniorů Tábor p. Jaroslava Kupsy a  našeho senátora Mgr. Jaroslava Větrovského uspořádala akci Městská rada seniorů v Táboře a Kontaktní centrum pro seniory města Tábora.

Delegace seniorů byla přivítána na nádvoří Valdštejnského paláce panem senátorem a poté následovala prohlídka historických prostor budovy Valdštejnského paláce s profesionálním výkladem průvodkyně. Místnosti a sály senátu jsou krásně zrekonstruované a slouží nejen k prohlídce zájemců, ale také k reprezentaci a jednání pro různé tuzemské a zahraniční pracovní návštěvy.

Samotná prohlídka senátu byla zajímavá i poučná. Místnosti jsou připraveny nejen pro jednání samotného senátu, ale jsou zde vyčleněna  místa pro členy vlády a také pro veřejnost. Zájemci mohou sledovat dění a projednávanou problematiku v senátu osobně.

Prohlídka byla ukončena v jednací místnosti, kde na seniory již čekal pan senátor Jaroslav Větrovský. Čekalo nás příjemné přivítání a seznámení s funkcí senátu a jejím chodem senátu. Nejzajímavější byla závěrečná beseda, kdy se jednotlivci senioři ptali senátora na problémy, které ztrpčují život nejen seniorů, ale i celé společnosti. Objevily se zde dotazy např.  na zemědělskou problematiku – třeba nadbytečné používání pesticidů, jakým způsobem senát předává dál či zpracovává podněty od občanů, jaká je spolupráce s parlamentem a vládními činiteli, jak pracují senátoři mezi sebou. Zde byla překvapivá odpověď, že senátoři často zaujímají stanoviska podle řešeného problému a jeho potřebnosti, a že politická příslušnost nebývá rozhodující.

Nejvyšší počet dotazů a připomínek bylo ke zdraví obyvatel. Hovořilo o kvalitě a složení dovážených i našich potravin a o zdravotní péči v Táboře, kde se dlouhodobě nedostává některých odborných lékařů: zkoušeli jste třeba sehnat ve městě a okolí stomatologa? Jak dlouho čekáte na oční vyšetření, neakutní ortopedickou operaci, rehabilitační péči? A co průměrný věk obvodních lékařů …?

Pan senátor Jaroslav Větrovský trpělivě odpovídal na všechny otázky seniorů a bylo vidět, že o potížích ví. Nejvyššího uznání se dočkal, když seniorům slíbil, že do Tábora za nimi „přiveze“ některého člena vlády a dokonce i jednu europoslankyni na popovídání.

Takže se máme na co těšit.

Věra Krejčířová – Městská rada seniorů a SPCCH