Moravskoslezští senioři slavili v Bohumíně

V sálu  Hotelu Pod Zeleným Dubem v Bohumíně se sešlo 1.října přes 200 seniorek a seniorů Moravskoslezského kraje, aby společně oslavili svůj svátek. Organizátorem byla Krajská rada seniorů Moravskoslezského kraje, hlavním partnerem akce pak Moravskoslezský kraj a významným partnerem se stalo město Bohumín.

Než se na odpolední setkání sjeli všichni účastníci, měli po své trase z různých míst kraje několik zastávek. Svozové autobusy dopravily vybrané seniory ze seniorských  klubů a organizací nejprve na prohlídku zajímavých míst kraje. Jedni směřovali do Archeoparku v Chotěbuzi, druzí na Fryštátský zámek v Karviné, další na zámek v Kravařích a poslední výprava navštívila Památník v Hrabyni. Po prohlídkách jim byl zajištěn oběd a potom již přijížděli do blízkosti bývalého hraničního přechodu Bohumín – Chalupki, aby usedli ke stolům v připraveném sále. Uvítání všech se ujala členka KRS Marie Navrátová, která pak předala mikrofon předsedovi KRS MSK Pavlu Glucovi.  Ten mezi hosty uvítal starostu Bohumína Petra Víchu, statutární město Karviná zastupoval náměstek primátora Miroslav Hajdušík. Zároveň omluvil nepřítomného hejtmana kraje i jeho náměstka. Po té se naplno rozjel připravený program s moderovaným doprovodem Anny Pinterové. Zahájily jej svým vystoupením seniorky z Bolatic, které vystřídaly malé dětičky MŠ Bohumín. Určitě si ti nejmenší zasloužili ten nejbouřlivější potlesk. Asi největší vítr v sále, kromě toho venkovního, udělal místní taneční soubor Radost. Tento soubor je nositelem mnoha titulů mistrů ČR, ale také z mistrovství Evropy a světa. Jejich akrobatické prvky braly doslova dech a bylo vidět s jakým elánem a nadšením zvládají náročné kreace. Poprvé se také na slavnostním dni pro seniory představila skupinka aktivních seniorek z Bruntálu a nechyběly rovněž dámy souboru Country Girls z Petřkovic. Závěrečnou tečku udělali mladí hudebníci s písněmi ve slezském nářečí ze ZUŠ Bohumín. Kromě tohoto programu se předávala ocenění v rámci vyhlášených kampaní „Města a obce seniorům nejpřívětivější.“ Letošními vítězi se stali:

Kategorie obcí - obec Palkovice,  města do 30 tisíc obyvatel – město Bohumín, města nad 30 tisíc – statutární město Karviná.

Nejaktivnější organizace byly vyhlášeny dvě bez určení pořadí a to: Městská organizace Senioři ČR Ostrava a Klub seniorů Háj ve Slezsku.  

Text a foto Karel Moškoř