Mládež se učí od seniorů v Malenovicích šachy

Sestava družstva při závěrečného hodnocení a převzetí stříbrné medaile (Krnov, duben 2019).

Sestava družstva při závěrečného hodnocení a převzetí stříbrné medaile (Krnov, duben 2019).

V Senior klubu městské části Zlína – Malenovice probíhají od října 2016 ve čtvrtek navečer a pátek odpoledne šachové tréninky seniorů, kde se od nich učí mládež Šachového klubu Zlín‑Malenovice. Účast mládeže na uvedených trénincích se pohybuje v počtu 6 až 12 dětí ve věku od devíti do dvanácti lety.

Šachy učí mládež strategicky myslet, jednat pod časovým stresem, dobře se orientovat v taktických zápletkách, logicky uvažovat, hodně si pamatovat, učí děti nejprve myslet a až potom konat, přijímat za svá rozhodnutí zodpovědnost. Turnaje pro mládež přináší dětem radost ze hry, potěšení a pomáhají vychovávat mládež ke sportu. Je výborným doplňkem pro výchovu mládeže a doporučovaným doplňkovým sportem k fyzicky namáhavým sportům.

Žáci našeho klubu soutěží jako jednotlivci v turnajích: Turnaj Přátelství v Olomouci, Mistrovství Moravy a Slezska v Koutech nad Desnou, Talent Cup v Malenovicích u Frýdlantu nad Ostravicí atd. V soutěži družstev v roce 2016 až 2017 jsme vyhráli Okresní žákovskou ligu družstev okresů Kroměříž a Zlín. V roce 2017 jsme obsadili 3. místo na Přeboru ČR družstev v kategorii 1. až 5. třída a v dalším roce 2018 jsme dokonce obsadili velmi pěkné 2. místo. V sezóně 2018 až 2019 jsme dosáhli pěkného výsledku v 1. lize mládeže ČR. Umístili jsme se na druhém místě a získali stříbrnou medaili za vítězem ŠK Duras Brno.

Josef Tomek