S dobou jelo přes 3500 seniorských řidičů


 

 

 

 

 

 

Když na jaře startoval první ročník projektu Jedu s dobou (více o projektu zde), který pro seniory pořádala Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR a na němž se podílela i Rada seniorů ČR, slibovali organizátoři vyhodnocení v rámci oslav Mezinárodního dne seniorů. Stalo se. Dnes se v prostorách Autoklubu ČR uskutečnila tisková konference, které se zúčastnil předseda Autoklubu ČR JUDr. Jan Šťovíček, předseda Rada seniorů ČR dr. Zdeněk Pernes, ředitel dopravní policie plk. Ing. Tomáš Lerch a také zástupci center bezpečné jízdy, které zastupoval mezi organizátory  místopředseda Asociace center Dalimil Frič.

Koordinátor projektu In. Libor Budina poděkoval všem, kdo se na projektu podíleli. První ročník si získal takový ohlas, že se několik kurzů přidávalo, poslední zájemci jej absolvují 5. listopadu v Třinci. Předseda Autoklubu netajil své potěšení nad tím, že pilotní ročník dopadl na jedničku a pozorně naslouchal zkušenostem a ohlasů řidičů seniorů, kteří byli dnešní tiskové konferenci přítomni. Předseda Rady seniorů poděkoval a prozradil, že i on kurz absolvoval už proto, že jej Rada seniorů podporovala a propagovala a podělil se o své postřehy. Dalimil Frič pak vyzdvihl disciplinovanost a nadšení těch, kdo na kurzy zamířili a všichni společně se shodli na tom, že by bylo dobré v něm zcela jistě pokračovat. Akci podpořil i policejní ředitel, jehož lidé na kurzech rovněž působili, stejně jako zdravotníci.

Projektu se zúčastnilo přes 3500 řidičů ve věku nad 65 let, převažovali přitom muži -77 %. Senioři dorazili vesměs relativně novými vozy, všechny byly bez ohledu na stáří a značku v perfektním technickém stavu. Absolventi kurzu se dnes shodli v tom, že byl velmi přínosným, ačkoli k němu mnozí z počátku přistupovali poněkud skepticky. Doporučili by jej bez váhání všem řidičům, nejen seniorům a mnozí by si jej rádi zopakovali.

Libor Budina poté přítomným prozradil, že Asociace po úspěšném prvním roce připravuje pokračování a organizátoři by rádi kapacitu zdvojnásobili.

Sluší se také poděkovat České kanceláři pojistitelů. Díky financování z fondu zábrany škod byl tento projekt pro seniory nad 65 let zdarma.