Senioři z Vysočiny přivezli medaile

Letošní III. Mezinárodní sportovní hry seniorů se konaly ve dnech 16. 7. – 19. 7. 2018 v Olomouci, kam se sjelo na 200 seniorů z 10 krajů České republiky, Prahy, Slovenska, Polska a Maďarska. Hry pořádala RSČR zastoupeném předsedou Dr. Zdeňkem Pernesem, pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka, ministra kultury a primátora města Olomouce Mgr. Antonína Staňka. Těchto her se zúčastnilo i 8 členné družstvo složené ze seniorů z Jihlavy, Humpolce, Luka nad Jihlavou, Opatova u Dušejova, kteří soutěžili za kraj Vysočina pod vedením předsedkyně KRS v Jihlavě Pavly Radové. Soutěžilo se v deseti disciplínách např. běh s kolečkem se zátěží, šipky, hod granátem na cíl, střelba na branku, hod kroužky na cíl, golf snag, bolloball, běh s raketou a míčkem, v upraveném petangu, běh na 40 m ženy a 70 m muži. V úterý 17. 7. již od 8,00 hodin panoval na stadionu TJ Lokomotiva Olomouc čilý ruch. Celkem 19 soutěžících družstev se shromáždilo a poté napochodovalo na plochu stadionu ke slavnostnímu zahájení her, které zahájil Dr. Zdeněk Pernes  a ředitelka her Milena Hesová, předsedkyně KRS Olomouc. Po přivítání a vystoupení dalších zástupců města Olomouc, slibu sportovců i rozhodčích, se senioři s velkým nadšením pustili do soutěžních disciplín. Pestrobarevné hemžení na ploše stadionu, nad kterým bylo slunečné počasí, ale velký vítr, který měl vliv i na průběh některých disciplín, trvalo až do 14,00 hodin. Všem seniorům po výkonech, při kterých se nikomu nic nestalo, takže záchranáři nemuseli zasahovat, přišel velmi k chuti oběd ve formě řízku s chlebem, který pořadatel přivezl za seniory na stadion. Odpoledne pak senioři strávili odpočinkem i prohlídkou města.

Středa byla věnována kulturním a historickým památkám města Olomouce i okolí. Počasí však nepřálo, pršelo a byl vítr po celý den. Všichni však očekávali s napětím večer, kdy byly slavnostně vyhlášeny výsledky soutěžení. V družstvech si pohár za 1. místo odvezl kraj Plzeňský. Kraj Vysočina se umístil na 11. místě z 19 družstev. V jednotlivcích Vysočina získala 4 medaile, pan Milan Váňa zlatou medaili v bolloballu, pan Karel Toufar zlatou medaili v běhu na 70 m a stříbrnou medaili v golf smagu, paní Jana Malcová bronzovou medaili v bolloballu. Všem oceněným předával medaile a diplomy osobně premiér ČR Andrej Babiš a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Oklešťka. Po vyhodnocení a předání pamětních medailí i malých dárků pro všechny zúčastněné, následovala volná zábava s tancem. Na seniorech nebyla znát žádná únava jak při tanci, tak i zpěvu. Výborná nálada provázela celý večer do pozdních hodin.

Ve čtvrtek po snídani se účastníci rozloučili a odjížděli do svých domovů, plni dojmů, nových přátelství i slibu shledání na IV. hrách, které budou v roce 2019 v Českých Budějovicích. Cílem těchto her není pokoření rekordů, ale setkání seniorů, pohyb a zábava i snaha překonat sám sebe. Všem organizátorům RS ČR a ředitelce her i městu Olomouc patří velké poděkování za úspěšné zvládnutí i organizaci her.

Jana Reichertová