Akce jednoho říjnového týdne

Žijeme ve městě s bohatou židovskou tradicí, průběžně se dozvídáme stále něco nového v tomto oboru. Požádali jsme etnologa z našeho regionálního muzea o prezentaci na téma Židovství v současném světě. Bylo to velmi zajímavé z pohledu historického, rozdělení na sefardy a aškenázy, dozvěděli jsme se i o reformách (např. zrušení ženských galerií a zavedení varhan v synagogách)v některých komunitách a hlavně o ortodoxních východních chasidech, jejichž byl Mikulov nejzápadnějším sídlem. Každoročně jich přijíždějí desítky z Ameriky, aby se poklonily na hřbitově svým předkům, mikulovským rabínům, a vyžádaly si jejich přízeň .V synagoze tráví modlitbami a zpěvy, ale i košer hostinami, večery dlouho do noci.

Již dříve jsme měli několik besed s pravidelnou návštěvnicí Izraele-zastupitelkou našeho města. Navštěvujeme všechny akce pro veřejnost v synagoze a galerii Efram, kde naši členové tvoří podstatnou část návštěvníků. Měli jsme i kurz židovské kuchyně s ochutnávkami. Uspořádala ho pro nás paní místostarostka.

Navštívili jsme na výletech nebo zájezdech několik „konkurenčních“měst (např.Třebíč, Brno. Podivín-zde nás prováděl emeritní dlouholetý starosta) a právě v těchto dnech jednak židovskou čtvrť v Boskovicích, jednak následně Löw-Beerovu vilu ve Svitávce (kdo jiný se o ni stará a vyzvedl ji z trosek než tamní starosta a krajský zastupitel). Zajímavůstka z Boskovic: tamní rodačka z chudé židovské rodiny byla druhou ženou Jiřího Dimitrova a pozdější první dámou Bulharska.

Třetí akcí druhého říjnového týdne, byl výlet do Kurdějova, tentokrát nešlo o vzdělávání v židovské kultuře, ale o návštěvu rozkvétající, dříve velmi zanedbané obce na okraji našeho regionu. Opět je to pan starosta s některými starousedlíky, kdo má na tom největší zásluhu .Mají zde jedinou památku- opevněný kostel s podzemím a to je tak vše. Ovšem je tu mnoho novostaveb a čilý podnikatelský ruch v hotelnictví.

Dobromila Vlčková, místní organizace Svazu důchodců ČR Mikulov