POZNÁVÁME OKOLÍ OSTRAVY

Letní pohoda – pěkné počasí – a volný čas to vše vylákalo seniory z bytů v OSTRAVĚ na procházky a výlety po zajímavostech a památkách v okolí .

Ve středu dne 26.července uskutečnili senioři OSŽ ČD OSTRAVA hl.n. výlet na hrad Hukvaldy. Část účastníků jela autobusem z Ostravy Dubiny,část autobusem z Frýdku Místku v návaznosti na dopravní dostupnost z bydliště. Senioři se sešli na zastávce u hotelu a vydali se po turistické značce k hradu Hukvaldy. Prošli kolem obory v níž jsou jeleni a daňci,dále kolem pěkně obnovené sochy lišky Bystroušky a v závěrečném výstupu kolem staletých stromů s mohutným kořenovým systémem až ke vstupu do hradu.Prohlídku hradu účastníci výletu absolvovali samostatně a byli z velké části příjemně překvapeni jak je hrad,respektive jeho zříceniny postupně pěkně renovovány.Odměnou za výstup na nejvyšší část hradu byl krásný výhled na okolí hradu a zejména pak výhled na široké údolí od Ostravy až po Nový Jičín včetně okolí města Kopřivnice. Po prohlídce následoval sestup do obce Hukvaldy,kde se účastníci občerstvili v některém z gastronomických zařízení. Poté se senioři postupně vraceli vhodnými autobusovými spoji ke svým bydlištím.

Ve středu dne 16.srpna se sešli senioři na konečné zastávce autobusů v Plesné k letní procházce do Háje ve Slezsku. V první části se lesními cestami dostali k památníku dvou ruských letců,kteří zde zahynuli koncem války v roce 1945. Pak pokračovala cesta částečně lesem, částečně loukami až na Památník odboje slezského lidu na Ostré hůrce u Háje ve Slezsku. Cestou účastníci trochu ochutnali již dozrávající makovice i lesní ostružiny. 

Na Ostré hůrce se chvíli posedělo, občerstvilo z vlastních zásob a vzhledem ke krásnému počasí i porozhlédlo po údolí kolem řeky Opavy až po hraniční vrcholky kopců k Polsku. Senioři se rovněž seznámili s pamětními deskami a nápisy v okolí památníku a pak již následoval sestup do údolí. A pak již následoval sestup kolem ostružinových keřů s dozrávajícími plody a dále přes obec Háj ve Slezsku až k vlakovému  nádraží. Protože do odjezdu vlaku zbývala téměř hodina času tak prakticky všichni využili místní restaurace k posezení, zakoupení nápojů a odpočinku po 8 km pochodu. A pak již nastal jen odjezd osobním vlakem zpět do Ostravy.

Ve čtvrtek ráno 24.srpna po 7 hodině se vydalo 41 seniorů z Ostravy hl.n. na výlet.Cílem byla nejvyšší horu Beskyd – Lysá hora. Jízda vlakem do Frýdku Místku rychle uběhla a po vystoupení z vlaku zbylo ještě trochu času,který většina účastníků využila na malé občerstvení. Před 9 hodinou přijel před nádraží speciálně objednaný autobus, aby seniory dopravil až na vrchol Lysé hory s nadmořskou výškou1323 m.n.m. Senioři vzhledem k svému věku a zdravotnímu stavu si již někteří pěšky až na vrchol netroufají. 

Následovala jízda přes Nošovice, kolem vyhlášeného pivovaru Radegast ,dále podhorskou obcí s přiléhavým názvem Krásná a pak už autobus vjel na horskou silnici s mnoha zákrutami ,která končí na samém vrcholu Lysé hory. Jízda autobusem trvala necelou hodinu. Na vrcholu seniory přivítala bezoblačná obloha s dalekými výhledy na oblast Ostravska a Frýdecko Místecka i okolní hory Moravskoslezkých a Těšínských Beskyd. Na dohled byly i vrcholky  Radhoště a Ondřejníku a část přehrady Šance. V dáli bylo možno vidět až na Martinské hole a Malou Fatru na Slovensku.

Po shlédnutí těchto panoramat a také nezbytném focení si výletníci prohlédli nově postavenou Bezručovu chatu s pěkně upraveným okolím i chatu Emila Zátopka a současně využili jejich občerstvovacích služeb. Mezitím na vrchol vystoupali pěšky další dva fyzicky zdatní senioři. Po více jak dvou hodinách pobytu na vrcholu bylo nutné sjet čekajícím autobusem zpět do údolí.

Tuto jízdu absolvoval ale menší počet účastníků, neboť někteří se rozhodli vzhledem ke krásnému počasí cestu zpět absolvovat po turistických cestách pěšky. Autobus dojel zpátky k nádraží ve Frýdku Místku,t am účastníci poděkovali krásné řidičce za bezpečnou jízdu a pak už následoval návrat vlakem k domovu.

Všechny tři akce zajistil pro seniory a vedl místopředseda sdružení seniorůOSŽ ČD OSTRAVA hl.n. ing. Miroslav Klimeš, patří mu za to poděkování od všech zúčastněných seniorů – výletníků

 

INFORMACE

pro seniory, kteří by měli zájem si vyjet autobusem na Lysou horu jsou na internetu pod názvem “autobusem na Lysou horu”.Jízdenky prodává přepravní kancelář na autobus. nádraží ve Frýdku Místku , tel. 558 432 515 jezdí se pondělí, středa, pátek. Pro skupiny nad 35 osob lze autobus objednat i na úterky a čtvrtky. Jezdí se do 30.září Objednávku lze poslat na adresu : pavlasek@3csad.cz.

ČIKLOVÁ Helena