MO SD Mikulov v horkém létě

Po zkušenostech z předchozích let jsme toho naplánovali minimum, v podstatě jen letní tábor, pobyt u moře a sem tam divadlo v přírodě. Ale shodou okolností se nám dostaly dvě velmi vytoužené akce právě na červenec a srpen. Obě z projektu Poznáváme obce regionu. I když už je to region trochu širší v jiných okresech, ale těsně za hranicí toho našeho.

Podařilo se nám dostat do interiérů židlochovického zámku, který nyní patří Lesům ČR a slouží především k  luxusnímu ubytování (státních návštěv, lovců v „bažantí“ sezoně, ale i svateb a kongresů). Zámek dříve patřil mj. Žerotínům, Ditrichsteinům a do r. 1918 Habsburkům. Narodila se zde prababička předchozího španělského krále, byl zde uskutečněn první start balónu vlastnoručně ušitého jednou z Ditrichsteinských kněžen.Když se zámek stal majetkem českého státu, rád tu pobýval TGM. Jeho apartmán jsme navštívili. Je zachováno původní vybavení nábytkem,stejně jako v celých prostorách zámku, ale sociální zařízení je moderní a luxusní. Vrtalo nám hlavou, jak se po té plyšové nádheře pohybují zablácení lovci. A ejhle- v koutku vstupní haly několik dřevěných zouváků a skříňka, očekávající papuče hostů. Z cen pronájmů máme protočené panenky dosud. Lesy ČR jsou dobrými hospodáři, investují do rekonstrukcí zámku a rozvoj rozsáhlé obory a lesů.

Také naše druhá návštěva byla u dobrých hospodářů. Jeli jsme do Hrušovan n/Jevišovkou, prohlédnout si stropy radnice, malované mladičkým Alfonsem Muchou v době jeho mikulovského pobytu. Nejprve vymaloval svému mecenáši hraběti Kuhen-Belassymu Emin zámeček (ten vyhořel a z maleb AM nezůstalo nic), pak chtěl hrabě překvapit svého švagra Camela po návratu z ciziny a svěřil Muchovi i výmalbu jeho domu. Mimochodem, jde o téhož cestovatele, po němž se jmenují kamélie. Nyní v Camelově domě sídlí radnice v čele s charismatickým panem starostou. A tím se dostáváme k těm dobrým hospodářům. Pan starosta stojí v čele třítisícového města 26 let. Za tu dobu se ze zemědělského  městečka na okraji civilizace stal ráj na zemi. Není zde mnoho historických památek .Vše se dělá pro občany, aby se jim zde lépe žilo. Mimo jiné byl vybudován plavecký bazén s rehabilitačním centrem, sportovní hala,hřiště fotbalové i dětské, upraveny parky, plánuje se instalace soch, urnový háj, autobusový terminál ( je zde i pravidelná doprava do rakouského lázeňského města Laa) atd. Zdravotní péče je na vysoké úrovni, pracuje zde několk lékařů praktických i odborných, mají dvě lékárny a – světe div se! – zdravotní záchrannou službu ( v době, kdy se masově v kraji rušily). Přidáme-li řadu obchodů, cukrárny, restaurace –není divu, že do Hrušovan se sjíždějí lidé z okolí a přinášejí zase do rozpočtu města nemalý příspěvek na další rozvoj.

Náš projekt Poznáváme obce regionu měl letos skončit. Protože už jsme všude byli. Ale bude pokračovat následnými návštěvami. Za těch několik let vyrostly i jiné obce do krásy, mají se také čím chlubit a my se těšíme, jak se z jejich úspěchů budeme radovat s nimi.

Dobromila Vlčková