Sportovní areál Máchovka přivítal seniory Královéhradeckého kraje

Krásné slunečné počasí, teplota kolem mínus 5 st. C a spousty sněhu. Takové bylo přivítání (16. února) pro téměř 200 soutěžících seniorů a seniorek (!) z Královéhradeckého kraje ve sportovním areálu Máchovka. V pořadí již páté zimní sportovní hry byly zahájeny za účasti náměstka hejtmana Vladimíra Dernera, představitelů města Nové a Staré Paky.
Jaké bylo jejich zaměření?
Letos, díky počasí a příznivým zimním podmínkám, informuje Jaroslav Groh, předseda KR Svazu důchodců Královéhradeckého kraje a současně člen ÚR Svazu důchodců ČR, se zaměřujeme na sjezd, běh, doplňkovou střelbu pukem na branky a v neposlední řadě bowling a kuželky. Kategorie jsou pro muže a ženy zvlášť do 70 let, poté od 70 do 80 a nad 80 let.Pro vítěze soutěží jsou pro nás připraveny upomínkové předměty, ceny.
Pět let je poměrně dlouhá doba. Jaké byly začátky?
Pro důchodce, jejichž počty rok co rok přibývají, se stává travmatem samota, nedostatek komunikace. Proto jsme uvažovali, jak tento stav řešit, pomáhat seniorům v aktivním trávení času. Řešením byl sport, soutěže. Samozřejmě vše s podporou krajského i městských úřadů a dalších institucí. První, zimní sportovní hry se uskutečnily v Nové Pace, zásluhou nejen pochopení místního úřadu, ale především ideálními podmínkami celého sportovního areálu Máchovka. Poté následovaly letní sportovní hry ve Skřivanech a vyzkoušeli jsme rovněž i závody v plavání v hradeckém plaveckém Centru.
Svaz důchodců KH kraje registruje přes 3000 členů, kdy v městech, obcích jsou organizovány i přes politické strany další kluby seniorů. Například v Nové Pace, upřesňuje údaj Bohumil Hamáček, dlouholetý předseda místní organizace svazu důchodců, máme 370 členů. Je v tom započítaná i Stará Paka, Pecka a dalších sedm obcí, spadajících pod Novou Paku. V tomto regionu, to snad ani jinak nemůže být, je to především orientace na sport. Zimní i letní. Jsou tady perfektní podmínky, kdy výhod třeba nyní sjezdovek, rekonstruované běžecké dráhy, ledové plochy zakrytého stadionu oceňují návštěvníci ze široka daleka i zahraničí. Proto i naši lidé, senioři si drží kondici do pozdních let, pokud je nezaskočí nějaké zdravotní problémy. Co je však k zamyšlení, z uvedeného počtu převládají vyloženě ženy – 90 procent! To je k zamyšlení, kde ti chlapi jsou? Podotýkám, že ženy jsou velice aktivní a spolupráce s nimi je na vysoké úrovni.
Přitom, právě takové spolky, jako je sdružování seniorů, důchodců, bez rozdílu věku, profesí, obrovsky napomáhá řešit komunikaci, odstraňovat samotu, pomáhat si třeba navzájem, navazuje na předchozí řečníky náměstek hejtmana Vladimír Derner. Pomáhá vymezit se z uzavřených prostorů domova a jít mezi “své” lidi, cestovat, sportovat, navštěvovat kulturní akce – zkrátka žít i nadále aktivně. Proto náš úřad, státní správa, podporuje tyto aktivity. Aby lidé měli takto k sobě blíž, komunikovali, nezůstávali uzavřeni. To je ta přidaná hodnota, nesmírně cenná pro nás všechny.
5. zimní sportovní hry v Nové Pace seniorů KH kraje byly úspěšně zakončeny. Ceny, upomínkové předměty, rozdány vítězům i zúčastněným. Společným jmenovatelem pro všechny byla radost ze sportovních výsledků a přání opět se setkat.
Oldřich Houška