Hodnocení spolupráce s KDU-ČSL

Další v řadě, s kým se vedení Rady seniorů sešlo k pravidelnému každoročnímu hodnocení spolupráce, byli představitelé KDU-ČSL. V prostorách poslanecké sněmovny přivítal delegaci místopředseda poslanecké sněmovny Bartošek a dále Mgr. Pelikánová, doc. Němcová a Jaroslav Hulík. Delegaci RS ČR tvořil Dr. Zdeněk Pernes a Ing. Milan Taraba. Dr. Pernes v úvodu poděkoval poslaneckému klubu za podporu navýšení jednorázového příspěvku důchodci z 600 na 1200 Kč, což byl hmatatelný výsledek spolupráce v předchozím roce. Bohužel se to nedá říct o podpoře Zákona o seniorech.

Ten je pro Rada seniorů stěžejní. Zástupci Rady seniorů neslyšeli konkrétní stanovisko, dostali příslib, že KDU-ČSL projedná návrh zákona o seniorech ve svém poslaneckém klubu, a bude-li třeba, přizve na jednání zástupce Rady.

Dále se diskutovalo o valorizaci penzí na rok 2017, kdy místopředseda Bartošek zmínil možnost vlády valorizovat až 2,7% nad rámec valorizace zákonné. Zástupci Rady seniorů požádali představitele KDU-ČSL, aby se zasadili o využití této možnosti v plné míře.

Rada seniorů nabídla KDU-ČSL účast na předvolebních krajských kulatých stolech, které bude ke krajským a senátním volbám  organizovat v průběhu září a počátkem října. KDU-ČSL v této souvislosti požaduje konkrétní termíny, což Rada seniorů přislíbila realizovat v průběhu července.

V souvislosti s přípravou voleb do Poslanecké sněmovny byl nastolen požadavek Rady seniorů ČR na uplatnění alespoň jednoho představitele na kandidátce KDU-ČSL. Místopředseda Bartošek přislíbil tento požadavek projednat s vedením KDU-ČSL.