4. letní sportovní hry seniorů Královéhradeckého kraje

Již čtvrté letní hry pro všechny seniory Královéhradeckého kraje se konaly 8. června v Borohrádku. Organizace sportovních her se ujalo zastupitelstvo města včele se starostou Mgr. Moravcem a Ing. Machkem. Jejich uspořádání finančně podpořil Krajský úřad a další sponzoři. Na sportovní klání se dostavilo na 370 soutěžících a díky hostům a divákům celkový počet překročil hodně přes 400 účastníků. Členové Svazu důchodců z jednotlivých míst přijeli třemi autobusy, zatímco z Náchoda přijeli vlakem. Senioři ze Skřivan a Nového Bydžova dorazili čtvrtým autobusem a další se objevili různými vozidly a někteří dokonce i na kole.

Všichni soutěžící se shromáždili ve velkém sále místní sokolovny, kde hry zahájil starosta a radní Krajského úřadu Dr. Lukášek. Na slavnostním zahájení se podíleli mladí hudebníci z blízkého Týniště nad Orlicí. Po nezbytných formalitách se soutěžící rozešli na připravená sportoviště, umístěná převážně ve sportovním areálu za sokolovnou. Soutěže probíhaly za nádherného slunečného počasí v přátelské, i když správně naladěné sportovní atmosféře. Odpoledne zavítal povzbudit seniory i sám hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Franc. Skladba disciplin i jejich členění podle know-how neúnavné Hany Svobodové, členky Krajské rady Svazu důchodců, byla obvyklá. Novinkou byl jen hod rybářským prutem. Soutěžilo se ve věkových kategoriích do 70 let , od 71 do 80 let a 80 +, ženy a muži zvlášť. Kromě týmových turnajů, hlavní podíl tradičně zaujímaly soutěže jednotlivců. Nejúspěšnějším kolektivem byli senioři ze Skřivan, velmi úspěšní byli i důchodci ze Smiřic. I ostatní se samozřejmě činili, seč jim síly stačily. Na nejúspěšnějších se projevila systematická celoroční příprava, což by ostatně mělo být hlavním smyslem sportovních her. Totiž, aby se senioři věnovali sportu pravidelně a tak podporovali své zdraví a zlepšovali fyzickou kondici.

 Časově náročné vyhodnocení vyplnila hudební produkce. Nejúspěšnější byli odměněni medailí a diplomem. Před závěrečným rozloučením jsme si slíbili, že se zde za rok sejdeme na jubilejních pátých sportovních hrách.    

Jaroslav Groh