Světový den zdraví na prachatické radnici

Radnice Zdravých měst Dny zdraví každoročně realizují ve spolupráci se všemi partnery, kteří se problematikou zdraví z jakéhokoliv hlediska zabývají (nestátní neziskové organizace, zdravotnická zařízení, školy apod.).

Den zdraví v Prachaticích proběhl přímo na radnici také ve spolupráci s partnery.

V Zimní zahradě Nové radnice se na úvod představily děti ze Základní školy Prachatice, Zlatá stezka 387 (dříve zvláštní) se svým pásmem tanců (děti se zdravotními a sociálními problémy a handicapy).

O úvodní slovo se postaral místostarosta města Jan Klimeš, který popřál všem pevné zdraví.

Helena Brojírová, která společně s dalšími žáky ZUŠ Prachatice vystavuje své práce v Zimní zahradě, zaujala svým výtvarným dílem „Srdce“, které upoutalo všechny přítomné.

Jan Machart, zastupitel města, předal výhercům soutěže „Bioodpad řešíme společně“ zdravé čerstvé banány a řadu dobrých rad ke třídění odpadů.

Marie Peřinková, koordinátorka Zdravého města Prachatice zase ocenila přítomnost a aktivitu těch, které téma zdraví zajímá.

V zasedací místnosti se sešli ti, kteří diskutovali nad Plánem zdraví v Prachaticích (co je a není potřebné v této oblasti podporovat, vytvořit, zrušit, sladit, udělat, napomáhat …), zaktualizovali plán na rok 2016.

Pozvání přijaly nejenom neziskové organizace, zástupci samosprávy, ale i instituce jako SZÚ, Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, VZP a další.

V malé zasedací místnosti byla připravena poradna zdravého životního stylu pod KreBul, o. p. s., orientační měření tlaku seniorkou paní Tomčányovou, s VZP měření tuku v těle, poradna Klubu zdraví s VZP, měření cukru v krvi, nebo poradna ohledně tejpování – úlevě bolesti / Bachových esencích – přírodní produktů s Bohdanou Kollarovou, trénink paměti se Zdeňkem Krejsou, poradna k projektu Solte s rozumem s Dagmar Smitkovou z Krajské hygienické stanice apod.

Každým rokem se Světový den zdraví slaví 7. dubna. Hlavním cílem Dnů zdraví je zajímavou formou informovat občany o tom, jak správně pečovat o své zdraví, jak je možné předcházet zdravotním potížím a zároveň jim také nabídnout aktivity, které mohou dlouhodobě přispívat k jejich fyzické i duševní pohodě. Tématem letošní kampaně je čím dál tím více aktuálnější prevence a léčba diabetu, zvýšení povědomí o nárůstu diabetu a informace o opatření k potlačení nárůstu onemocnění diabetem, kroky vedoucí v prevenci diabetu a jeho diagnóze, v léčbě a péči o pacienty.

A k tomu byla také náš Den zdraví v Prachaticích, kterého se zúčastnilo přes sedmdesát lidí, zaměřen. Snad někomu orientační měření přinesou klid, nebo odhodlání zajít si k lékaři na preventivní kontrolu, nebo cestu k novému zdravějšímu stylu života?

 Hanka Rabenhauptová, referent pro samosprávu a komunitní plánování