Jednalo Kolegium Rady seniorů

V Domě odborových svazů na Žižkově se ve středu 30. března sešlo Kolegium Rady seniorů ČR.

Na pořadu dne bylo především seznámení se s účetní uzávěrkou RS ČR za loňský rok, přítomní vyslechli a schválil rovněž stanovisko Účetní a revizní komise k hospodaření organizace za loňský rok.

Jednalo se rovněž o Mezinárodních sportovních hrách Rady, které se chystají na léto letošního roku, jejich uskutečnění však závisí na tom, zda organizace uspěje se svou žádostí o finance na ministerstvu školství.

Kolegium bylo rovněž informováno stavu příprav mezinárodních konferencí O seniorské participaci a seniorském bydlení. První z velkých akcí – konference O seniorské participaci na rozhodování věcí veřejných se uskuteční pod záštitou prezidenta ČR 25. dubna na Pražském hradě . Druhá velká konference o seniorském bydlení pak proběhne pod záštitou předsedy senátu 10. června v prostorách Senátu Parlamentu ČR.

V souvislosti s první konferencí, kde je hlavním tématem zákon o seniorech, Kolegium požaduje po vládě ČR a partnerských politických stranách Rady seniorů ČR prosazení zákona v parlamentu.

Ve vztahu k dalšímu velkému tématu, jemuž se Rada seniorů systematicky a dlouhodobě věnuje – k valorizaci penzí – Kolegium vyzvalo vládu ČR k zabezpečení vyšší než zákonné valorizace starobních penzí v roce 2017. A to alespoň na úrovni 1,7 procentního bodu. Dále Kolegium vyzývá vládu k přijetí spravedlivějšího a dokonalejšího schematu valorizace důchodů, a to tak, aby výpočet valorizace byl vázán nikoliv na index CPI, ale na index životních nákladů seniorů. Dále Kolegium požaduje navýšit valorizaci ze současné jedné třetiny na jednu polovinu růstu reálných mezd.