MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O GEOETICE 2015

Autor seriálu Doby seniorů s názvem Co se děje přírodě Ing. RNDr. Němec uspořádal mezinárodní konferenci. Ta proběhla ve 3 segmentech v Praze (9.-11. října), v Příbrami (12. – 15. října) a v Praze (16. – 19. října). Na autorství celkem 43 příspěvků i na podnětné diskusi se podílel široký kolektiv vědců ze 14 států (z 5 kontinentů), s významným podílem seniorů (nejstarším účastníkem byl 92-letý docent Miloš Lokajíček, stále ještě pracující v Akademii věd ČR, týden před zahájením konference se zúčastnil jiné vědecké akce ve Švýcarsku).

Tématické okruhy pokryly m.j. obecné problémy geoetiky, klimatické změny, včasné zajištění nerostných surovin pro další generace, aquilský případ neetického uklidnění obyvatel města 5 dnů před tragickým zemětřesením (včetně účelového zneužití geoetiky) proti pozitivnímu vývoji seismologie, poznámky k etickým problémům ve vědách i v občanské společnosti. Rovněž se prokázala existence jedinečného týmu českých i zahraničních vědců, tvořících jádro pracovní skupiny geoetiky a schopných vyjádřit se kompetentně k jakémukoli aktuálnímu problému.

Kolegyně z Kazachstánu s manželem – rovněž vědcem – ukázala jedinečnou schopnost harmonizace vědeckého a rodinného života, vedle vzorně se chovající dcerušky přivezla letos narozeného chlapečka. 21. října je celá rodina už zpět v Astaně.

Příbramská část konference poskytla možnost navštívit laboratoř zapojenou do sítě stanic monitorujících změny napěťového globálního pole a detekovat tak s vysokou pravděpodobností významná zemětřesení, kterým tyto změny předcházejí v řádu dní až týdnů.

Celodenní exkurze dala možnost poznat dvě mimořádné osobnosti české kultury. V Památníku Karla Čapka na Strži nedaleko Dobříše všechny zaujal film o bratrech Čapkových a vynořila se vizionářská postava dramatika, spisovatele a novináře, který ve svých stěžejních dílech dokázal téměř o 80 – 90 let předstihnout dobu. R.U.R., Krakatit, Válka s mloky – kolik geoetických aktualit! V Bílé nemoci dokonce přesné charakteristiky hluboce humánního lékaře Dr. Galéna a kariéristy profesora Sigelia, plně ve službě diktátora. Návštěva Památníku Antonína Dvořáka s okolní přírodou, která kdysi inspirovala skladatele k jeho nesmrtelné Rusalce, odhalila nejen mistrovské vylíčení samotné přírody, ale také originální etický podtext Andersenův přetlumočený Jaroslavem Kvapilem v charakteristice lidské duše, plné lásky, ale také hříchu. Účastníkem exkurze byl 86-letý poslední žijící vnuk skladatelův, který umožnil navštívit rodinnou vilu Rusalka; setkání zanechalo v účastnících hluboké dojmy.

Závěrečná deklarace konference konstatuje:

Úsilí o mezioborovou spolupráci ve vědě, integrita v komunikaci médií I v širší společnosti spolu s principy týkajícími se společného dobra, veřejného blaha a lidské důstojnosti musejí být považovány za prvotní cíle. Z těchto pozic se rozvádějí tato doporučení:

1. Je třeba zbavit se strachu před zvyšující se úrovní CO2 a uznat jeho přírodní původ a životodárnou roli pro obyvatele planety jakož i nedostatek měřitelného vlivu na klimatické poměry Země vzhledem k velmi omezenému vlivu emisí způsobených lidskou činností. Ušetřené finanční prostředky je třeba bezprostředně použít ve prospěch lidstva zejména v úkoly, jako např. níže uvedené sub 3,5 & 6.

2. Na uranu založení jaderné elektrárny jde třeba vyřadit z provozu se zřetelem na nebezpečí potencionálně spojená s jadernými úložišti, s pokračujícími technickými nedostatky v těchto elektrárnách a s možnými útoky teroristů.

3. Účinné předvídání zemětřesení je prvořadým vědeckým úkolem a je třeba vybudovat příslušnou nízkonákladovou síť monitorovacích stanic (z nichž jednu účastníci navštívili právě v Příbrami).

4. Chyby a omyly ve vědě jsou nevyhnutelné. Nicméně etika vědy nedovoluje mlčet, jakmile se pozná selhání, jako např. špatné zacházení s daty, užití smyšlených dat, opomíjení základních dat, plagiátorství apod.

5. Je třeba realizovat účinný program urychleného průzkumu potřebných nerostných surovin, aby se mohla zajistit jejich včasná přístupnost pro budoucí generace. Další průzkum a těžba břidlicových plynů vyžaduje kontrolu a aprobaci kapalin získaných v procesu zpracování.

6. Je třeba zajistit elektronický převod starších publikací uchovávaných v archívech a knihovnách do systému ISBN, zachrání se tím a využije vědecké poznání dosažené předchozími generacemi.